by

10 idei despre citit după 25 de cărți terminate în 2016

the-reader

Am citit anul acesta 22 de cărți (din care 0 beletristică), iar alte trei sunt pe terminate. Astfel, ar fi o medie de două cărți pe lună, ceea ce nu mi se pare nici mult, nici puțin. Având în vedere că am avut licența la facultate, am lucrat în paralel și m-am ocupat de logistica schimbării locului de muncă / țării, e o medie bună.

Nu am făcut această introducere să-mi afișez ego-ul, ci să ofer niște informații de fundal pentru următoarele 10 idei:

1. Oricine poate citi cel puțin o carte pe lună

Cut the bullshit! Majoritatea pierdem cel puțin două ore pe zi pe social media. Chiar și la o medie de 3 ore acordate cititului pe săptămână, termini minim 500 de pagini pe lună.

2. Nu îmi place să întreb oamenii ce cărți recomandă

La fel cum nu îmi place să primesc recomandări. Tuturor ne place să sfătuim pe altcineva, mai ales când vine vorba de cărți, filme și seriale. Știu deja ce trebuie să citesc, nu duc lipsă de idei. Asta nu înseamnă că nu caut recomandări (de obicei orice persoană pe care o admir are un top 5-10 cărți preferate, așa că le iau pe rând în funcție de topicul care mă interesează).

3. Cu cât e mai cunoscută o carte, cu atât îmi va place mai puțin

Extrem de puține cărți clasice mi-au plăcut. Unele conțin sfaturi care nu se mai aplică, altele sunt pur și simplu create pentru mase, iar majoritatea sunt pline de idei teoretice și nu practice, ceea ce mă duce la următorul punct:

4. Nu-mi place ficțiunea. Prefer cărțile cu sfaturi practice

Nu că nu aș putea învăța din ficțiune, dar până acum nu m-a prins. Nu îmi plac nici filmele SF. Mi-e greu să pot învăța ceva din povești care nu sunt reale și mi-e greu să aloc timpul unui lucru doar pentru entertainment (prefer de exemplu să ies la o bere decât să văd un film).

5. Cărțile oferă înzecit mai multe lecții decât filmele

Filmele conțin dramă și romantism, pentru că altfel nu s-ar uita lumea la ele. Tocmai de asta acțiunile și evenimentele sunt forțate și nu reflectă realitatea. Mai mult, e greu să relatezi un amalgam de stări / fapte trăite în interiorul a 90 minute.

Ca director de film, trebuie să le alegi pe cele mai importante și cele care creează entertainment telespectatorului. Ca autor, ai destul spațiu să te manifești cum dorești, iar limitele libertății de exprimare sunt mult mai extinse (există presiune comercială, dar mai puțină decăt în cinematografie).

6. Autorul e la fel de important (poate mai important) decât cartea

Ideea cum că „mesajul contează, nu cine îl transmite” sună romantic, dar e ușor deplasată când vine vorba de lucruri practice (gen business / economie / public speaking).

Dacă ai scris o carte despre cum să vorbești în public, dar nu găsesc nicio prezentare cu tine (sau nicio referință), cartea ta are o valoare nulă pentru mine. Dacă vorbești despre bani, dar tu nu ai nicio afacere de succes, valoarea ta e de pelivan. Arătă-mi că știi despre ce vorbești, căci nu citesc povești.

7. Încerc să extrag 2-3 idei pe carte

Seth Godin zicea că el citește o carte până prinde ideea, apoi o lasă din mână, pentru că majoritatea autorilor o lălăie încă 200 pagini fără sens. Nu sunt de acord, dar în general încerc să rămân cu o idee sau maxim două-trei principale pe carte.

Marcus Aurelius îmi zice că viața e un râu și că eu îmi pot controla reacția la evenimentele exterioare, Cal Newport îmi prezintă importanța concentrării într-o lume ce se îndreaptă spre robotizare, iar Jim Rickards mă învață despre puterea băncilor centrale și pericolul dobânzilor negative etc.

8. Încerc să înțeleg mai bine acele idei și în afara cărții

Dacă mi-a plăcut filozofia lui Marcus Aurelius, încerc să aflu în ce perioada a trăit, cine l-a influențat și de ce gândește într-un anumit fel. Dacă m-a suprins Jim Rickards, încep să văd interviuri cu el, să citesc și alte cărți de economie etc. Lucrurile acestea mă ajută să îmi întăresc ideile din cărți și să înțeleg mai bine punctele de vedere ale autorilor.

9. Citesc mai multe cărți pe aceeași temă

Anul acesta am avut trei perioade de genul:

Prima a fost legată de public speaking și vânzări, deoarece aveam de ținut prezentări și voiam sfaturi practice. Am citit „How to talk so people listen”, „Secrets of closing the sale” și „The quick and easy way to effective speaking”. Fiind scrise de oameni ce au trăit la câteva decenii distanță unul față de altul, sfaturile au fost extrem de diferite, iar asta m-a ajutat să selectez lucruri cu care eram de acord și care se pliau pe stilul meu de a fi și de a vorbi.

A doua a fost legată de filozofie. Am început cu „A guide to the good life” (o sinteză a ideilor stoicismului), apoi am continuat cu „Meditations” (mi-a plăcut la nebunie) și „Letters” (contrar cu alții care au fost fascinați de ea, eu am găsit-o greu de parcurs, deși Seneca e probabil cel mai cunoscut / influent stoic). Toate trei oferă idei similare, ceea ce m-a ajutat să înțeleg mai bine stoicismul. Tot oarecum pe temă am citit și „A guide to rational living”, cu sfaturi extrem de practice, dar mult mai „comercială”.

Ultima a fost legată de economie. Am citit „How an economy grows” și „The new case for gold”. Ele sunt extrem de diferite (prima e o poveste care îți explică cum se dezvoltă o economie din punctul 0 până la o criză financiară, iar a doua relatează „importanța” crescută a aurului în zilele noastre), dar autorii au idei asemănătoare asupra crizei financiare ce ne paște. M-am uitat la interviuri cu ambii și am continuat să studiez tema prin analiza comentariilor celor mai proeminenți economști / investitori. E ciudat că majoritatea afirmă de 1-2 ani faptul că SUA e într-o bulă, dar S&P 500 tocmai a atins un nou all-time record după ce a ieșit Trump președinte.

10. Citesc cărți noi lansate

Asta pentru a fi la curent cu ultimele trenduri și idei din business / tehnologie. „Chaos Monkeys” mi-a arătat cum lucrează Facebook în 2016, ceea ce e oarecum mult mai relevant (și practic) decât a afla ce zice Jack Welch despre lecțiile învățate la GE prin 1990.

Bonus

Citesc rezumate de cărți. Pe lângă cele 25 terminate anul acesta, am citit vreo 10 rezumate la alte cărți care mi s-au părut interesante, dar nu într-atât de mult încât să merite parcurse complet. Mi se pare o scurtătură bună pentru cărțile care nu crezi că merită câteva ore, dar din care poți extrage o idee.

Lasă un comentariu

Comment