by

Am 16 ani și ar trebui să-mi ridicați statuie

Nu-mi vine să cred în ce stadiu a ajuns muzica românească: de nedescris, aproape neimaginabil. Același ticăit, același sunet, aceleași versuri de dragoste începută și terminată într-o petrecere, prelungită apoi forțat câteva luni. No, eu cult fiind, deși taicămiu e cu electricitatea, iar mama cu chimia, am început să iubesc muzica și am cercetat adânc, dând de Led Zeppelin, Beatles, Michael Jakson (a căzut Pământul pe mine când a murit, nu-mi vine să cred cum am pierdut ultimul idol rămas în viață din sufletul meu) și așa mai departe. Nu zic să mă laud, dar am doar 16 ani!!! Trebuie să-mi ridicați o statuie.

Citesc Freud, știu toate piesele lui Mozart, iar de picturile lui Da Vinci nici nu cred că are rost să mai zic. Sunt modest când spun că aș fi descoperit teoria relativității acum 100 de ani, înaintea lui Einstein, asta dacă trăiam. Sunt modest și când spun că mi-ar ajunge doar o statuie!

Calculatorul mi se pare cea mai proastă invenție posibilă. Aș vrea să nu existe, deoarece văd cum în jurul meu se creează din ce în ce mai multă idioțenie, ceilalți din clasa mea stând să joace non-stop Warcraft, Counter Stricke și Heroes.

Petrec timpul doar printre culți, oameni fără viață socială care sunt niște adevărați genii, dar cărora nu li se apreciază deloc valoarea. Repet, am doar 16 ani! Sunt un ultimate level pentru vârsta mea, raportând la nivelul de inteligență al adolescenților din 2011.

Toate astea pentru că:

 • m-am săturat să văd în comentarii pe YouTube și pe forumuri culți care se laudă non stop că nu sunt ca ceilalți, fiindcă au un grad de inteligență mai mare, cercetând singuri despre muzica anilor ’80-’90, pictura secolului 18-19 și așa mai departe, toate astea la nici 18 ani! Frate, nu te mai lăuda că ești încă la liceu, deoarece nu acest lucru spune ce multă inteligență trebuie să fie în capul tău. Și lasă-mă pe mine să trag concluzia, nu mă mai forța indirect prin discursuri care necesită traducător (nu că n-aș ști să foloseasc Google Translate, dar în compunerea ta nu există spațiu, alineat și semne de punctuație).
 • m-am săturat să văd că cei menționați în paragraful anterior sunt ridicați în slăvi.
 • Mult prea inteligent pentru ceilaltiFiți voi deștepții planetei, căci eu rămân la muzica ce îmi place cu adevărat (indiferent în ce an a apărut), mă doare în continuare în cot de nota voastră luată la obiectul ce merită maximă atenție (deh, la profu’ ăsta nu mai merge cu proiecte făcute, pile sus puse și flori aduse), iar dacă într-o carte scrisă de unul din cei mai mari filozofi găsesc o idee care mi se pare pur și simplu o prostie, propriul filtru al informației rămâne valabil!

  Nu mă forțez să acult Mozart dacă nu imi place, nu mă forțez să iubesc pictura lui Picasso și nici nu încerc trei luni să citesc o carte de filozofie dacă nu mă duce capul.

  Lasă un comentariu

  Comment

  1. Nu zice nimeni sa nu fi destept,cult sau inteligent,cum vrei tu sa-i spui. Dar sa sti ca majoritatea oamenilor de genul chiar nu au viata sociala.
   Poti tu sa fi o enciclopedie vie daca nu sti sa te descurci in viata,in fata unei situatii,si lucruri de genul. Ca sa iti mearga mintea nu trebuie sa asculti Mozart sau sa sti ce reprezinta pictura x a lui y.
   Bine.. gusturile nu se discuta,dar in postul asta observ cat esti de „modest”,iar daca ceva ma enerveaza foarte tare,in afara de prostie,acel lucru este suferinta oamenilor care se cred mai destepti decat cei din jurul lor (si poate chiar sunt) dar sufera atat de mult de ei (asa cum faci tu acum,in acest articol) incat nu se mai suporta,si respectiv nici cei din jurul lor. De aici nici viata sociala.
   Pun mai mult pret pe bunul simt al omului decat pe toata inteligenta sa. Poate sa fie si cel mai prost om de pe Pamant,asta e,nu toti au noroc de o educatie decenta,sau situatie sa isi continue studiile,dar macar au bunul simt si decenta de a-si vedea de treaba lor.
   Tu la 16 ani ar trebui sa te bucuri de adolescenta,nu sa „iti petreci timpul printre oameni culti”. Ce daca ceilalti se joaca pe calculator? Calculatorul este extrem de foarte important in viata fiecarui om. Fiecare il foloseste cum vrea,dar daca nu ar fi existat calculatorul,nu ar fi existat informare,nu ar fi existat softuri care sa descopere planete,teorii,sau care sa capteze,sa stocheze si sa prelucreze datele de la Acceleratorul de Particule. Internetul este cea mai mare realizare moderna a omenirii,si fara calculator nu ai fi ajuns sa scrii acest articol,nu ai fi ascultat Mozart in format mp3,sau flac de cea mai inalta calitate. Nici cartile ce le citesti nu ar mai fi fost,decat in numar redus,pentru ca tiparirea clasica la o masina de scris dureaza extrem de mult,si nu exista posibilitatea de a folosi „backspace” in caz ca se greseste.
   In concluzie,te dai inteligent da nu esti. Degeaba ai la activ 1232525 carti citite,asculti muzica clasica si esti critic de art,daca nu esti in stare sa analizezi toate variabilele. Ramai in continuare in afara vietii. Succes.

  2. Ciprian, dacă ai fi citit mai multe articole scrise de mine ai fi înțeles ce aș fi vrut să zic. Probabil că m-am lungit ca un dobitoc prea mult în loc să păstrez ideea principală: am o problemă cu cei care se laudă că au 10-18 ani, ascultă Led Zeppelin (e un exemplu) și trebuie să îi ridicăm în slăvi pentru că „sunt pe drumul cel bun de la o vârstă atât de fragedă”. Uită-te la comentariile de pe YouTube la majoritatea pieselor realizate de artiști cunoscuți ai secolului trecut (mergând pe același exemplu: „Stairway to Heaven”).

  3. Pai vezi… aici gresesti tu. Intri pe YT,cauti o melodie,si inloc sa te bucuri de ea,citesti comentariile care de cele mai multe ori nu aduc decat nervi.
   Problema ta e defapt cu tine insati. Nu cere nimeni sa fie ridicat in slavi,singurul lucru pe care il fac ei e sa se afirme pe baza unui lucru; ca au citit,pictat,creat,reparat,sau mai stiu eu ce , ei o fac insa doar din lipsa de atentie,si aici sunt doua variante: ori vor sa para cine nu sunt defapt, ori in viata reala nu „ii recunoaste” nimeni pt calitatile lor, si spera ca macar pe net sa impresioneze pe cineva. Problema e la tine ca citesti comentariile,si ca le iei in considerare. Daca spuneai de cineva din real life cu care te intalnesti macar de 1-2x pe sapt,te intelegeam,dar asa… sa pleci urechea,sau mai bine zis ochiul,la ce zic diverse personaje pe NET (!),e pur vina ta,de aceea si nervii. Sfat pe viitor,bucurate de melodie,film,sau ce cauti pe net,si atat. Lasa criticile pe seama altora,altfel risti o viata nu tocmai placuta,pentru ca.. nu-i asa? critici suntem toti,insa doar putin putem crea cu adevarat ceva.

  4. ^ Dacă sunt prost, atunci atenționează-mă și nu mă lăsa în voia sorții. Măcar o dată, să știi că ai încercat.

  5. Mulţumeşte-te cu doritorii de statuie care chiar fac ceva ca să o merite şi ignoră-le ţipătul pentru atenţie,eu ştiu n persoane care pentru simplul fapt că au citit o carte al cărui nume/numele autorului nu ştiu să-l pronunţe (şi nu,nu le-a plăcut),se cred superiori nouă,muritorilor.
   Admir un om care are încredere în el,nu mă deranjează puţină laudă de sine,dar când începi să-mi vorbeşti din citate,s-ar putea să avem probleme.
   Am întâlnit oameni cu Picasso pe telefon,şi pe lângă Schubert-Guţă.Cult,într-adevăr.