by

The Apprentice US – primul sezon

Voiam de mult timp să mă uit la The Apprentice. M-a convins să trec la fapte numaidecât Răzvan (EduKid), acum două săptămâni, într-o pauză dintre meciurile de la fotbal în sală. Înainte de toate, am înţeles că doar primele sezoane din The Apprentice US sunt bune, restul fiind făcute pentru audienţă. Ca alternativă, vedeţi The Apprentice UK: e mult mai practic. Asta din ce mi-a zis Răzvan, căci abia am terminat primul sezon din varianta americană.

Donald Trump

Îmi amintesc când mi-a zis Paul de cartea lui Donald Trump – „Cum să devii bogat„, iar eu am stat câteva zile bune să o conving pe mama să mi-o cumpere. Cică era scumpă şi nu aveam să învăţ prea multe din ea. Până la urmă mi-a cumpărat-o. Am mai scris puţin despre ea aici (aprilie 2008). Anul trecut mi-am cumpărat şi „Gândeşte ca un campion”. Dădusem vreo 6-7 lei pe ea. După cum reiese din preţ, faţă de prima, cartea e foarte slabă.

The Apprentice US – Primul sezon – păreri personale

The Apprentice - Sezonul 1Mă adresez celor care deja au văzut primul sezon, căci voi folosi numele participanţilor şi mă voi referi la anumite evenimente din emisiune.

Donald Trump ştie să se vândă şi, în ciuda faptului că poate fi enervant, îmi place. Oriunde are ocazia, vorbeşte despre Trump. Lucrul acesta îl spune şi în Cum să devii bogat: „Devino o marcă şi promoveaz-o!

Omarosa sau cum o mai chema pe aia, că nici nu merită să-i caut numele, era cea mai dusă pe plută dintre toate femeile, alături de Tammy. Din cauaza ei nici n-am suportat să mă uit la bonusul cu Oprah. În ultimul episod, merita să fie concediată de la prima gafă. A avut noroc că şi-a bătut joc de celelalte femei, iar ele n-au ripostat, că altfel era dată afară şi de Trump din prima. Tammy, când era vorba de semnat contracte, punea cele mai stupide întrebări posibile.

Nu m-a impresionat niciuna dintre femei. S-au folosit de sex appeal în primele episoade, fapt pentru care au câştigat de vreo patru ori la rând. Cam asta se întâmplă peste tot şi nu neapărat când vine vorba de femei. Lumea face acţiuni pe termen scurt. A mers asta azi? Foarte bine. Merge şi mâine? Superb. Merge peste 6 luni? Nu, că se prinde lumea. Nu contează, să profităm acum!

Dintre băieţi, îl vedeam pe Nick câştigător. Era calm. S-a dovedit mai apoi că îi e pusă uşor la încercare încrederea în sine. Nu s-a dovedit a fi un bun lider. Kwame era prea calm. Îi dădeai un drum, pe ăla mergea. Nu l-am văzut prea nonconformist. Plus că dădea mult prea multe şanse: exemplul perfect e dat de Omarosa în ultimul episod.

De Troy mi-a plăcut la nebunie. Ştie să crească entuziasmul, e pozitiv, ştie să vândă, ştie să motiveze o echipă. Diferenţa dintre el şi Bill? Al doilea e mai calculat, fapt pentru care a şi meritat să câştige.

A fost un sezon interesant. Am însă nişte dubii: task-uri aşa de elaborate într-un timp aşa de scurt? Cum de se rezolvau problemele critice, fix pe ultima sută de metri (nu o dată, ci de mai multe ori)?

Lecţii învăţate

Stand up for yourself. Când cineva îşi bate joc de tine continuu, nu poţi să îl mai apreciezi pentru că e un om „deosebit”. Clişeul acesta l-am regăsit de mai multe ori în emisiune, în special când a fost eliminată Jessie.

Don’t sell what is already sold. Copilul de 10 ani i-a spus aceste cuvinte lui Troy, după ce au bătut palma, iar cel din urmă încă mai adăuga detalii legate de parteneriat. M-am lămurit mai bine însă în al doilea episod din următorul sezon. Când cineva de sus vede că eşti bun, nu încerca să demonstrezi mai mult de atât în mod forţat sau să câştigi recunoaştere în faţa celorlalţi. Bradford asta a făcut şi a zburat, spre umirea mea şi a celorlalţi.

Bonus

Intro-ul, pe melodia „For the Love of Money”, interpretată de O’Jays:

Părerile voastre

V-a dat sau nu pe spate prima serie The Apprentice, ţinută de Trump? Aş mai avea o curiozitate: dacă ar fi să vă duceţi la o emisiune de genul, să câştigaţi un loc bine plătit, după ce v-aţi dovedit abilităţile, aţi face-o?

sursă foto

Lasă un comentariu

Comment

  1. Salut…nu sti cumva de unde pot sa fac rost de: „Ucenicul lui Donald Trump” cu subtitrare in romana? merci…