by

Comentarii pe alte bloguri, pro si contra

Intr-un interviu acordat unui post de radio mi-a fost adresata intrebarea: „Ai primit vreun comentariu de la un blogger de top?”. Mi-am reamintit cu ocazia aceasta despre un subiect pe care vroiam sa-l discut in urma cu cateva saptamani. Mai exact: comentarii pe alte bloguri.

V-am spus ca sunt sincer, iar acest lucru apreciez cel mai mult la alte persoane. Pe la inceput de drum obisnuiam sa las comentarii multe pe alte bloguri. Ba chiar, pe la sfarsitul lui 2007, obisnuiam sa las cate o parere la fiecare articol al lui Buddha. Asta doar pentru a fi in „topul comentatorilor”, doar pentru a fi eu „al cu mai multe comentarii”. Prin 2008 am revenit cu capul pe pamant si mi-am dat seama cat de fraier puteam sa fiu. Este extrem de enervant sa vezi cititori ce lasa tot felul de comentarii inutile, doar cu tendinta de a se baga in seama. Asta nu e bine deloc. Nu stiu daca ati observat, dar acum blogul pare tot mai mult a fi un „hi5”. Inca mai sunt persoane (cu capul pe umeri chiar) care ma atentioneaza de ce numai las comentarii pe blogul respectiv sau imi propun sa facem „schimb de comentarii”. E neaparat nevoie de pareri? Nu, e foame dupa numarul de comentarii.

Eu unul las destul de rar comentarii pe alte bloguri. Citesc blogul lui X, daca am ceva sa-i spun dau click pe titlul din Google Reader, iar apoi imi dau cu parerea, daca vreau sa vad reactiile la un articol fac acelasi lucru, dar nu intru cu tendinta de a ma baga pur si simplu in seama. Nu doar ca iriti administratorul respectivului blog, dar iti mai strici si imaginea.

Daca prin 2007 comentariile te ajutau sa iti promovezi blogul, acum acestea risca sa te „infunde”. Nu spun ca nu e bine sa lasati comentarii, e foarte bine, mai ales pentru cei la inceput, insa nu e bine sa abuzati de ele. Cat despre bloggerii care se plang ca au un numar mic de comentarii la articole, stati linistiti. Nu dati mass-uri, nu scrieti de 20 de ori pe Twitter ca ati postat un articol, nu e nevoie. Sunteti citit, scrieti la fel de bine in continuare, indiferent ca sunteti sau nu bagati in seama.

Lasă un comentariu

Comment

  1. eu stau bine. m-am specializat pe comentarii, mai mult sau mai putin on-topic. nu am fost injurat pana acum pentru ca las comentarii mai mult pe la prieteni.

  2. nici eu nu las aproape deloc comentarii pe alte bloguri doar daca autorul cere parerea cititorilor si atunci DOAR DACA am o ceva de spus.

  3. Nu nene, eu te comentez des, dar asta nu inseamna ca e inutil, sau fac un lucru rau.
    Cat timp nu vin cu comentarii spuse doar de dragul de a vorbi, sau in care sa imi promovez blogurile/proiectele mele, sa fac spam, sau „off topic”, e dreptul meu sa las un comentariu. Si la urma urmei, eu nu cred ca tie iti e totuna sa fii citit in modul indiferent, adica fara comentarii, fara feedback, fara interactiune intre tine si cititori, sau citit cu interes si comentat.
    De fapt, indiferenta asta vine odata cu trecerea timpului. Cand lansezi blogul, ai unul, doi comentatori. Si de ficare data cand apare unul nou, esti interesat sa ii vezi blogul, sa afli cine e, eventual ii dai si tu un comentariu. Cand devii deja cunoscut si comentat de o serie de oameni, le pierzi sirul. Nu te mai intereseaza asa mult.
    Gresesc?

  4. @dheo: N-am nici o treaba cu cei care lasa comentarii des. Ma irita cei care lasa comentarii inutile, fara nici un sens :) Nu gresesti.