by

Conţinut gen "oricine poate face asta" – "OPFA"

Introducere

În urmă cu aproximativ o lună de zile, cineva îmi atrăgea atenţia în legătura cu un anumit tip de conţinut. Este acel conţinut pe care oricine poate să-l facă, deseori întâlnit pe blogurile mai puţin cunoscute. L-am botezat „OPFA”, gen „oricine poate face asta„.

Ce conţine acest tip de articole?

Haideţi să încercăm să ne aducem aminte de un blog de la care am citit cel puţin un articol. Să fie al unui blogger mai puţin cunoscut, ce se lansa undeva prin 2008-2009, însă pe care nu îl citiţi deoarece abordează un anumit tip de subiecte, acele subiecte de cele mai multe ori inutile, legate de diferite evenimente. Acum să ne întrebăm: ce este cel mai uşor pentru un blogger când vine vorba de articole? Să pună o imagine sau un clip. Apoi? Cel mai probabil să îşi posteze nemulţumirie. Da, oricine poate face asta!

Oricine poate scrie de ce urăşte România, oricine poate scrie cât de penibilă este o anumită televiziune, oricine îşi poate scrie nemulţumirile legate de viaţă. Dar nu oricine poate să scrie despre acelaşi tip de subiecte, într-un stil unic, cu răbdare şi calm.

Strică imaginea blogului?

Să ne gândim puţin. Nu mă cunoaşte nimeni, dar pot să construiesc un simplu avion din hârtie. Vreau să îl vând. Îl cumpără cineva?

Acum: sunt un blogger la început, caut persoane care să facă schimb de link-uri şi îmi postez nemulţumirile despre Emil Boc. Scriu că e o jigodie şi că a făcut ţara de de tot râsul, aberând acest lucru în vreo 5 paragrafe, fără să mă ţin de o idee fixă. De ce să mă citească cineva? Oricine poate face asta. De ce să citesc pe cineva când ştiu că vecinu care se înjură cu nevastă-sa zilnic poate face acelaşi lucru, ba chiar mult mai bine?

Strică imaginea blogului, imaginea bloggerului, imaginea conţinutului.

Cum îl evităm?

Aici vine partea cea mai grea. Oricine poate avea conţinut „OPFA”, dar poate oricine să îl evite? A îl evita poate însemna lipsă de inspiraţie, articole mai puţine, chiar şi comentarii mai puţine. Cred că cel mai bine este să conştientizezi faptul că oricine poate face asta! Apoi, să încerci să te gândeşti că lumea s-a plictisit de comentariile tale marca OTV or something like this. Mulţii îi apreciează pe cei care îşi păstrează calmul şi au răbdare. Fără înjurături, fără zeci de nemulţumiri descrise, fără pierdere de control.

Poţi încerca să scrii despre ceva la care te pricepi mai bine decât alţii. Despre un sport, un lucru, o artă. Încearcă să te detaşezi puţin de calculator, de televizor, de casă. Plimbă-te, priveşte totul altfel, priveşte totul păstrându- echilbrul interior, fiind calm.

Şi bineînţeles: citeşte, mai orice, doar ştiri nu! O carte, un blog pe care îl apreciezi prin modul în care scrie, un articol!

Concluzia?

Dacă vrei să fii diferit conştientizează cu adevărat care este conţinutul pe care îl poate face toată lumea. Scrie o părere personală, dar pur personală, în popriul stil. Lasă nemulţumirile deoparte, fă o schimbare!

Mult succes!

Lasă un comentariu

Comment

11 Comments

 1. Foarte adevărat. Dar blogul fiind în realitate un colţisor personal (le excludem pe cele de nişă), inevitabil apar şi frustrările, nemulţumirile. Reuşeşti să îţi stăpîneşti frustrările, ai şanse mai mari de a produce articole de calitate.

 2. Da, dar e greu sa ai continut genial si original si sa pastrezi in acelasi timp frecventa insemnarilor de pe blog

  Parerea mea e ca trebuie articole de opinie bine structurate pentru fidelizarea citorilor imbinate cu OPFA-uri pentru a nu ii plictisi si pentru motoarele de cautare… dar ma rog, e doar opinia mea

 3. Nu e bine sa-ti pierzi controlul, dar nu pot sa ma abtin sa am „nemultumiri” in momentul in care ma izbesc zilnic de ele. Nu pot sa nu injur cand ma uit in jur. Promovez cu placere orice merita, dar tie iti place sa vinzi povesti? Oricum blogosfera, dupa parerea mea, sufera de aberatie si irealitate. Se provoaca scandaluri si se discuta subiecte pe teme ireale, inexistente, create din nimic. Nu e un lucru bun sa emiti parere in online daca in offline inca nu te-ai lovit cu adevarat de ele. Nu poti vorbi despre furturi si politie daca nu ai calcat in viata ta intr-o sectie. Nu poti nici sa injuri si nici sa sustii. Blogosfera sufera de lipsa de exeperienta de viata, vad asta cand citesc articole ale bloggerilor considerati de top, care sunt pure fictiuni, pure teorii. Eu sunt mai pragmatic de felul meu. Avem o problema, sa zicem criza, cum o rezolvam. In pasi. Si daca nu imi poti spune cum rezolv o problema, incearca sa te abtii, ce rost are sa vorbesti in nestiinta de cauza?

 4. @ Alter Ego Blog: Vreau sa incep cu o povestioara.
  „S-a dus un reporter la managerul unei banci de succes din USA si l-a intrebat:
  -Domnule X, spuneti-ne si noua care este cheia succesului dumneavoastra
  -Perseverenta.
  Reporterul nu a inteles prea mare lucru…
  -Bun, dar incercati sa ne spuneti mai mult !
  -Decizii corecte.
  -Am inteles, perseverenta si decizii corecte, dar cum ajungeti la aceste decizii corecte ?
  -Decizii gresite.”
  Cam asa sta treaba si pe plaiurile noastre,  trebuie sa te lovesti de aceste decizii gresite pentru a ajunge la decizii corecte. Adica este o etapa intermediara pana cand ajungi la stadiul de a avea un blog de succes si fiecare post sa reprezinta o noua teorie a relativitatii. Bineinteles, nu este o regula „trebuie sa ai un blog mai nasol ca sa ajungi la unul meserias”, dar prin aceasta „etapa” trece majoritatea bloggerilor. Sunt foarte putini cei care au ceva bun de spus, sau cu alte cuvinte sunt mult mai multi care mai au de crescut.

 5. @pasarila – e un mare adevar in ceea ce spui dar daca toti ar ajunge blogger de succes n-ar mai ramane nimeni sa duca gunoiul…

 6. Ahaaa, deci tre sa gandim si mai ales sa muncim! Naspa frate…
  P.S. Glumesc evident, dar nu m-am putu abtine in conditiile in care unii cred ca au descoperit buricul pamantului, facandu-si un blog! ;)

 7. Eu cred ca daca vrei sa fi diferit nu trebuie sa constientizezi care e continutul pe care oricine il poate crea, ci cel pe care nu oricine il poate crea.

  Asta e intradevar greu.

 8. Eu zic ca oricum esti diferit .. toti suntem… incearca doar sa nu copiezi pe nimeni fii tu insuti si sigur esti diferit…

 9. Eu unul consider ca desi exista anumite bloguri de tip OPFA, stilul in care unele sunt redactate le ofera acel lucru special. Pentru ca din 10 insi care vor scrie despre acelasi lucru cel putin unul o va face intr-un stil aparte care te va atrage. Consider ca mai putin conteaza domeniul despre care scrii cat felul in care iti redactezi posturile. Un blogger care este la inceput isi va dori sa ajunga citit se va informa si va intelege ca pentru a face un blog nu trebuie sa scrie la fel ca toti restul pentru ca altfel ar deveni xerox. El va trebui sa scrie in asa fel incat sa atraga cititori chiar daca abordeaza acelasi domeniu ca alti 1000.
  Pentru ca si eu la fel am facut. Nu ma pot lauda cu un trafic foarte mare insa stiu ca trebuie sa raman mereu informat in legatura cu blogging-ul si sa am rabdare pentru ca nici Roma nu a fost construita intr-o seara

 • Vezi alte articole pe tema