by

Copilărie la țară

Voi, cei care ați copilărit la țară, ar trebui să fiți cei mai fericiți oameni din zilele noastre. De fapt, sunteți, dar cred că uitați asta. Dacă de vreo zece ani tehnologia ne aglomerează și ne grăbește ritmul vieții din ce în ce mai mult, voi sunteți penultima sau chiar ultima generație care ați putut profita cu adevărat de bucuriile oferite de natură. Știți așadar ce am pierdut și ce vor pierde la rândul lor, nepoții voștri.

Vă apreciez și vă invidiez în același timp, dar mă mulțumesc enorm cu ce am reușit să prind și eu „din ce a mai rămas”. Ar trebui să știe și generația mea câte ceva despre viața cotidiană din sec. 19-20 dusă la țară. Ne-am bucura așadar numai pentru faptul că existăm, iar dorința de lucruri scumpe s-ar înlocui cu aprecierea față de ceea ce deja avem. Am ști mai bine cum e să fii fericit când n-ai.

Aș vrea să vă ascult la toți amintirile copilăriei…

Dacă n-ai nu ți-ar fi greu să te pui locul celui care are. Invers însă nu mai e valabilă treaba. „Unu are de toate, unu nu mai poate…

Lasă un comentariu

Comment

 1. Viata la tara pentru mine a fost echivalentul unui infern. Infern rural. Din toate punctele de vedere. Fara acces la tehnologie; vorbim de copilaria anilor 1986-1998.

  Una e sa fii copil de oras si sa mergi la tara in vacante la bunici doar pentru distractie si diversitate, si alta este sa fii copil de taran, si sa muncesti in agricultura, pentru supravietuire, cand viata ta depinde de cat de mult muncesti, de dimineata pana seara, alaturi de parintii tai, fara acces la TV, fara internet, fara blogging, fara nimic din civilizatia moderna;
  E usor sa fii copil de oras, sa beneficiezi de toate „bunatatile” civilizatiei, si sa privesti viata la tara din exterior si sa zici: „wow ce bine e la tara”.

  Viata de copil de taran nu e inseamna fericire. Nu pot fii copil la tara si fericit in acelasi timp.

  Copii din mediul urban, in vacanta de vara merg la mare, se distreaza.
  Copii de la tara muncesc de dimineata pana seara; Ai prasit vreodata porumb in iunie de dimineata pana seara ? sa te arda soarele ?
  sau la strans fan, prin praf, si ars de soare, transpirat ?

  Si mai rau, tramele suferite in copilarie in infernul rural ma afecteaza si in viata de adult.
  Cu alte cuvinte copilara la tara distruge un om in totalitate;

  Nici acum, in anii 1998-2011 viata la tara nu e mai frumoasa, chiar daca a patruns si la tara internetul, si multa lume au antena parabolica, adica au acces la mai mult decat TVR1. Munca e aceiasi. Chiar daca multe operatii se fac mecanizat. La tara nu exista timp liber. Nici in week end, nici iarna. Nu exista notiunea de week-end la tara;
  Iar vara nu poti sa mergi pentru o saptamana la mare de exemplu, ca acasa moare vaca de foame. Esti legat de casa, nu poti sa pleci undeva pentru mult timp.

  Ar fi multe de zis, dar oricum nu intereseaza pe nimeni, voi cei care nu ati copilarit la tara nu veti intelege niciodata infernul rural;