by

Cu si despre idoli, exemple si modele

Astazi am discutat la limba romana despre urmatoarea tema: „Avem nevoie de modele in viata?„. Acest lucru m-a dus cu gandul la un nou subiect pe blog. Parerile sunt impartite in legatura cu idolii sau modelele, exemplele din viata. In primul rand notiunea de idol este total diferita cea a cuvantului „exemplu/ model„. Cineva inteligent spunea: „sunt propriul meu idol”. Avea mare dreptate. Un idol practic nu este un model, ci este un „zeu”, in adevaratul sens al cuvantului. Poate ca unii au idoli, insa mie unul mi se pare o prostie. De ce? Pentru ca viata practic nu ar avea sens… e ca si cum ai trai pentru cineva anume, acea persoana inseamnand totul pentru tine.

Acum trecem la capatul opus: model in viata. Cu siguranta avem nevoie de modele in viata. Avem nevoie de un exemplu pe care dorim sa-l urmam, atat timp cat nu exageram in aceasta privinta. Iar aici nu mai merge faza cu „sunt propriul meu model in viata”… sa fim seriosi acum. Cum spunea si un coleg de-al meu: „un model in viata se poate asemana cu influenta parintilor sau a rotilor ajutatoare in mersul pe bicicleta”. Practic, daca nu ai ce urma, te uiti intotdeauna la picioare, deoarece nu te poti uita deloc in fata. Poti trai si fara modele, insa nu iti poti pastra echilibrul in viata.

Un model in viata poate avea uneori chiar si o influenta materiala, insa de cele mai multe aceasta este greu de gasit. Pentru mine un model in viata reprezinta o persoana sincera, o persoana capabila sa ia decizii importante in cele mai grele momente, o persoana optimista pentru ceea ce e mai rau, indiferent ca este publica sau nu. Mai exact: modelul tau in viata poate fi Donald Trump, Traian Basescu sau chiar propriul tau coleg de scoala, de facultate sau de serviciu.

Eu unul intotdeauna am urmat pe cineva de la distanta, pe cineva cu care nu am vorbit foarte mult, sau chiar deloc. Oricum, exemplele mele vor fi intotdeauna putine, deoarece in mintea mea ar fi un haos total daca mi-as dori sa fiu ca el in anumite situatii, sa am calitatea celuilalt in unele zile, etc.

Voi ce intelegeti printr-un model in viata? Aveti vreunul?

Lasă un comentariu

Comment

  1. Si eu am cateva modele in viata, pentru mine modelele sunt niste persoane care au ce lasa in urma lor la sfarsitul vietii, ceva bun. E clar ca nu o sa am modele care doar beau/fumeaza/se drogheaza dar in rest nu sunt buni de nimic. Trebuie sa ai ca model niste persoane de caracter(de preferat, diru meu zicea ca daca ai un model prost, asta semnaleaza ca si tu in proportii de 90% vei ajunge prost din cauza acelui model).

  2. Mi se pare mult spus „model in viata”. Modelul in viata, impune strict urmarea unei anumite perspective a persoanei respective. Eu prefer sa ii spun „ia cate ceva, de ici de colo” :))

  3. Salut! Sunt nou pe aici dar cred ca am si eu loc pe aceasta pagina!
    Ce inseamna pentru mine un model? Pai in primul rand o persoana de la care poti invata ceva, ceva bun, o persoana care sa te indrume, sa te spijine si sa iti deschida o poarta catre viitor. Bine inteles ca modelul meu este chiar tatal meu de care sunt mandru.

  4. Model? Idol?
    Cred ca modelele sunt cei din jurul nostru… din greselile carora invatam..

    Idoli.. ideea principala e ca tu sa fii un idol pentru ceilalti..