by

Cum stă treaba cu Damian Drăghici și premiul Grammy

Potrivit sutelor de articole din presa autohtonă, Drăghici a cîștigat premiul Grammy pentru albumul Silver Solstice al formației Paul Winter Consort, în 2006. În fapt, Drăghici – dincolo de orice un artist de excepție – a avut în mod real o măruntă contribuție muzicală la albumul respectiv, numai că premiul Grammy, ca și Oscar sau orice alt premiu artistic de prestigiu nu se acordă fiecărui participant la realizarea unei opere, ci doar unor factori bine determinați. Un figurant din ”Gladiator” care apare în cîteva scene nu poate revendica, spre exemplu, premiul Oscar pentru cel mai bun film. În cazul de mai sus, premiul a revenit, conform siteului oficial al Grammy, strict celor 8 membri ai trupei Paul Winter Consort, inginerului de sunet și producătorului. Damian Drăghici nici măcar nu e pomenit pe siteul oficial al premiului, necum să fie prezentat drept cîștigător. sursa

Nimic nu e ceea ce pareAsta mă face să mă gândesc la cum se lăuda Morga că a compus pentru Maroon 5. Avea dreptate: a scris versurile pentru o piesă de pe albumul lor, alături de încă doi. Deci, o treime din versurile unei piese (din cele 12 de pe material) îi aparțin. Parcă nu sună la fel cu „vino la mine în echipă și îți compun la fel cum am făcut pentru Maroon 5”, dar până la urmă e vorba de marketing și unii știu să facă, alții nu.

Problema mi se pare însă a fi la presă, care urcă în slăvi astfel de realizări și induce publicul în eroare (vezi câte zeci de articole sunt pe seama celor două așa zise reușite menționate anterior: Damian Drăghici & Grammy, Morga & Maroon 5).

Concluzia ar fi că n-ar trebui să uităm cât de ușor putem fi manipulați de informație (vezi hoax-ul de pe WikiPedia) și că, atunci când ești bun… n-ai nevoie să te laude nimeni.

Lasă un comentariu

Comment