by

Dependenţi de tehnologie

Mă uitam astăzi la un documentar despre seria „Terminator” şi mi-a venit în minte un subiect la care mă tot gândesc de ceva timp. Nu sînt un fan al filmelor SF şi nici nu am văzut cap-coadă vreunul în care protagonist este Arnold Schwarzenegger. Când a apărut primul film „Terminator” a ieşit la iveală faptul că în viitor roboţii vor „pune stăpânire” peste noi. Prefer însă să nu comentez despre această idee, ci despre tehnologia ce ne înconjoară în zilele noastre.

În Home (2009) am observat cât de mult s-a schimbat viaţa noastră în ultimii 50 de ani, tehnologia avansând într-un mod miraculos. Am ajuns să fim dependenţi de acest fenomen şi să vrem din ce în ce mai mult. Unii spun că vom ajunge chiar să rămânem fără resurse, deoarece se face exces de ce avem pe zi ce trece.

TehnologieNu înţeleg de ce lumea vrea ca totul să fie mai uşor şi să existe câte un lucru care să facă treaba în locul nostru. Nu înţeleg nici de ce trebuie să existe atât de multă automatizare. O să ajungem ca nişte roboţi, fiind dependenţi aproape de fiecare lucru din jurul nostru. Japonezii vor ca până în 2050 să facă o echipă de fotbal formată din roboţi. Asta pentru ce? Să joace roboţii între ei? Acesta este doar un exemplu. Multe lucruri inutile, ce nu ne ajută deloc, ci, din contră, ne influenţează într-un mod negativ.

Toţi vor ca viaţa să fie cât mai uşoară. De asta multe persoane nici nu fac sport. De asta majoritatea preferă să sătea în casă cu ochii în televizor. O să stăm închişi în noi şi vom încerca să găsim ceva care să facă totul în locul nostru. Pentru că dacă se poate, de ce să nu avem?

Mai uşor şi mai uşor. Mai mult şi mai mult. Mai avansat şi mai avansat. Mai rapid şi mai rapid. Se pare că asta vrem, neapărat!

Lasă un comentariu

Comment

 1. Stai liniştit, Dany, nu vom prinde noi vremea în care roboţii vor conduce lumea :-). Noi ne vom bucura de viaţă, social şi fizic, vom munci şi vom face sport, din mai multe motive.

  Unul din ele e simplu … ne place. Şi nu ne va dispărea pasiunea aceasta aşa uşor. Un alt argument e la fel de simplu : în România robotizarea nu va bate la uşă în 2050 :-).

 2. @Everzor
  Sunt, in total, de acord cu tine, la noi, in Romania, robotizarea nu va bate la usa in 2050

 3. apelam la tehnologie pt ca ne face viata mai usoara !
  dar totusi trebuie sa existe o limita :P nu cred ca omenirea isi doreste sa fie condusa de roboti ;)

 4. Tehnologia e unu din cele mai de pretz averi pe care le avem, si o lume condusa de roboti apare doar in filmele sf, nu e chiar asa si in realitate.

  Robotizarea nu ne face rau, si ne face un mare bine, dar vor mai trece ceva zeci de ani pana sa realizam asta.

  Omul nu e americanul idiot care baga in el pana se face de 200 kg si nu stie alceva decat shoping. Tehnologia ne poate permite mai mult timp liber, pe care sa il dedicam artei, creatiei, explorarii de noi universuri.

  Stiu ca suna a utopie dar o sa vina vremurile cand roboti vor cultiva si iriga si culege culturile, si vor face cam totul pentru noi, ca noi sa ne putem dedica cu adevarat lucrurilor cu adevarat interesante.

  Pana atunci suntem noi niste roboti, niste sclavii mai bine zis, ingropati in credite si pe care „baietii desteptii” voi sa ne tina la un nivel cat mai primitiv de cultura. OTV-tizarea se intampla la nivel mondial, si nu asta reprezinta omul, maneaua si dusmanii mei. Omul este totusi o fiinta spirituala inalta care educata cum trebuie poate concepe lucruri cu adevarat deosebite.

 5. Cred ca nici in 2050 nu o sa fie prea mare diferenta in romania..am asa o presimtire trista:( dar cine stie..