by

Fotbalul, o pasiune? – 2

Partea a doua a acestui articol, scrisa initial in data de 28 mai (cu o zi inainte de a imi fractura mana la fotbal), pe caietul de engleza:

Mai peste tot se spune ca fotbalul este sportul rege. Cel putin in Romania zi de zi vedem, auzim niste cifre extraordinar de mari, cifre ce reprezinta un transfer, o investitie, valoarea estimata a unui jucator, averea unui patron, sau salariul unui fotbalist.

Toti am vrea sa ajungem acolo sus … „vai da ce n-as da/ da cate as face atunci”. Dar oare ar face respectiva persoana multe cand va ajunge unde a visat? Ronaldinho este unul dintre cei mai cunoscuti fotbalisti de pe aceasta planeta. Cand era mic, cu siguranta visa sa ajunga aici … si cate nu promitea … Banii l-au tras in jos. De cand i s-a urcat celebritatea la cap nu mai este ce a fost. Asa se intampla cu multi fotbalisti: nu ii intereseaza decat baii si faima.

In calitate de fan inrait al fotbalului, va vorbesc cu cea mai mare sinceritate: fotbalul are o alta fata acum. Intr-o singura clipa, visul tau poate fi spulberat si ajungi intr-o zi sa regreti ca ai practicat acest sport. Te poti accidenta la un antrenament, la un meci, sau pur si simplu la o faza banala. Nu e vina tam dar poate ca nu e nici a celui care te-a accidentat de exemplu. Doctorul iti spune ca nu mai poti practica fotbalul. Faultul face parte din fotbal, fara el acest sport nu ar putea exista. Te infurii si vrei sa te razbni pe cel care ti-a distrus visul. Are rost sa faci asta?

Fotbalul duce la violenta. Un joc in fata blocului, sau in finala Uefa Champions League poate duce la o incaierare cu victime. Suporterii vin la stadion ca sa vada un meci? Nici gand, trebuie sa injure, sa huiduie, sa se bata … doar sunt huligani. Arunca cu un obiect pe teren si moare un jucator. Se stie cine a aruncat? Vinovatul scapa fara pedeapsa, dar duce la un nou vis spulberat.

Jucatorii romani din ziua de azi mai au rezistenta? Cum se lovesc putin, cum cad pe jos, cum sunt dati cu sprey minute in sir. Din aceasta cauza Radoi si Chivu mai mult stau accidentati decat joaca.

Sincer sa fiu, parca pare mai frumoasa o partida de sah, decat una de fotbal, daca privim din anumite perspective. Adversarul nu iti da in cap, nu te injura, nu te atinge. Aici, doar inteligenta vorbeste.

Cu greu spun in concluzie ca fotbalul duce la violenta, pasiunea se rezuma la bani, iar astfel ajung sa regrete sute de persoane ca au practicat acest sport la nivelul respectiv.

Lasă un comentariu

Comment

 1. E minunat sa scri despre ceva ce iti place.
  Indiferent ce meserie ai este riscul de a te accidenta. Fie ca este sofer, sportiv, sau orice altceva se poate intampla „un accident de munca”. Fotbalul tu il poti numi ca risc, dar daca nu risti ai sanse sa castigi bani? Doar fotbalul nu este o placere.. am mai auzit una.. „joc de placere” atat timp cat te numesti PROFESIONIT, sau SPORTIV DE PERFORMANTA cu siguranta o faci ptr bani. Exista meserii pe care le faci din placere, dar tot la bani se ajunge.

  „Fotbalul duce la violenta. Un joc in fata blocului, sau in finala Uefa Champions League poate duce la o incaierare cu victime” ? NICIODATA!

 2. Ma numesc Robert Nicolau din DROBETA TURNU SEVERIN am 13 ani si eu practic fatbol de cativa ani buni,de la varsta de 7 ani.Echipa mea favorita este FC Barcelona si jucatorul meu preferat este Lionel Messi.Am o rugaminte la tn baga id-ul meu robertocavalli_01 si bafta in continuare

 3. am 14 ani si sunt din jud tulcea . practic fotbalul de la 7 ani iar echipamea favorita este ac milan iar daca cineva mar intreba daca vreau sa joc fotbal la barcelona pe niciun ban nici nas mai sta pe ganduri.

 4. Sunt Cata am 16 ani sunt fan Manchester United.Ai multa dreptate in ceia ce ai scris…Sincer daca as avea sansa de a ma antrena cu Manchester si de a juca un meci impreuna cu ei nu as faceo pt bani sau pt faima….as faceo din placere si pt ca iubesc acel club..De multe ori Fotbalul lam pus inainte de Mama ,Tata ,Sora ,Frate …Akm realizez ca oricat de bogat si de faimos ai fi totul e in zadar….pentru ca nu va dura o vesnicie.

 5. in partea 1…am citit un comentariu al tau unde spui ” daca ai talent…”. Eu nu pun/ nu am pus/ nu cred ca o sa pun niciodata problema asa. De ce ? Pentru ca dupa mine talentul este 5-10 % din performanta. Cea ce conteaza este MORALUL pentru ca fara el nu ai putea sa stai in teren nici macar 1 minut. Cred ca sunt printre putinii oamenii care a facut un atac de panica dupa un simplu meci cu clasa. Si de atunci mi-am dat seama ca cat de important este moralul. Pentru ca fara el….toate reflexele, viteza de reeactie, teoria invatata devin ceva care nu mai conteaza. Cand m-am „trezit” ma tinea de mana un coleg de clasa care imi este cel mai bun prieten. (este si mult mai bun ca mine.) Si primul lucru pe care l-am scos pe gura a fost ” nu ma las”. Si asa a fost…..
  Referitor stric la partea cu banii….niciodata nu mam gandit la bani sau chiar faima……am zis ca vreau sa fiu un baiat normal in a catui lista de hobbyuri sa fie si fotbalul.
  Mult succes…astept replay