by

Guest post: eCostin vorbeşte despre blogging/blogosferă

L-am rugat pe eCostin, „tatăl” videobloggingului la noi, să ne prezinte puţin situaţia blogosferei în momentul de faţă. Am decis că el este unul dintre cei mai potriviţi bloggeri ce pot face acest lucru. Mai multe despre Costin puteţi afla în pagina de prezentare a blogului lui.

Despre blogging si blogosfera

Vorbim in primul rand despre o evolutie a blogosferei din Romania. Spun evolutie pentru ca din ce in ce mai multe persoane aleg sa scrie un blog, fapt pe care eu il salut si il sustin din mai multe puncte de vedere. Ca e personal, ca trateaza subiecte sociale si se rascoala impotriva sistemului sau incearca sa-si caute o nisa pentru a putea castiga si bani, blogul devine pe zi ce trece un instrument din ce in ce mai folosit.

Nu stiu daca are rost sa vorbim despre ce se intampla in blogosfera acum 3-4 ani, de exemplu. Erau mult prea putini bloggeri in comparatie cu ce vedem astazi, si oricum, aproape 100% erau bloguri personal care tratau din cand in cand si alte subiecte in functie de pregatirea persoanelor care le scriau.

Daca imi doresc ceva de la blogosfera din Romania, imi doresc sa apara din ce in ce mai multe voci si opinii bazate pe experiente personale sanatoase deoarece avem inca parte de prea mult zgomot.

Blog-ul nu face nota discordanta si de multe ori se comporta ca orice alt canal media online sau off-line. Mondenitatile, teribilismul, politica de bucatarie, mizeriile si discutiile inutile ale caror concluzii se pot afla pe Google la un click distanta inca fac subiectul posturilor „de succes”. Pentru ca e usor. E usor sa-ti dai cu parerea, in slapi si cu mana pe telecomanda, despre orice, oricand, chiar daca nu ai nici o idee despre subiect. (vezi acest articol)

Am spus ca vorbim despre o evolutie si datorita faptului ca se vor castiga cu siguranta din ce in ce mai multi bani, cu siguranta vor fi din ce in ce mai multi bloggeri care vor scoate dintr-un blog mai mult decat hosting-ul si cu siguranta vom asista la o delimitare a bloggerior care fac bani. Nu toata lumea va face bani din blogging deoarece nu toata lumea stie cum. Nu se documenteaza, nu invata, nu isi face un plan pe 1 an, de exemplu.

Sa inveti si sa te documentezi iti ia timp si rabdare. Sa faci bani din blogging nu inseamna sa ai cunostintele necesare in a-ti cumpara un hosting de 2euro, un domeniu de 7euro si doar atat. Inseamna multa munca, zeci de ore pe saptamana in fata calculatorului, multe site-uri de urmarit, multa informatie de triat, si poate cel mai important lucru, sa iti dai seama ca niciodata, orice ai face, nu ai cum sa stii tot.

Multa lume nu are timp pentru asa ceva. Confunda traficul mare cu monetizarea, confunda notorietatea cu influenta, se bucura la spikeuri de 30k unici insa in tot restul anului au 1500/zi sau mai putin si isi pun intrebari despre castigurile altora insa nu se indoiesc ca vor da gres si ca nu e un plan pe termen lung. Multi bloggeri nu inteleg bloggingul ca pe un instrument pe care sa-l foloseasca pentru a impartasi informatia, pentru a da o opinie personala pertinenta, compacta si sanatoasa acesteia.

Pentru ca nu e usor, pentru ca sunt suficienti si pentru ca se multumesc cu faptul ca macar pentru o zi au avut trafic mai mare decat multi dintre prietenii lor la un loc.

Dacă v-a plăcut ce ne-a scris Costin puteţi să citiţi şi ultimele articole scrise de el, legate de blogging şi blogosferă: Blogosfera, bloguri, bani, stiti voi… succes, gen!, Cine e de fapt blogger in Romania?, AdSense, mirajul imbogatirii peste noapte, De unde poti incepe sa faci bani din blogging?.

Lasă un comentariu

Comment

  1. De fapt o evolutie naturala, la fel cum se intampla si pe .com. Si acolo sunt zeci de mii de bloguri mizerabile, copycats, bloguri cu continut furat, spammeri, etc. Dar cand vrei o informatie de calitate despre un anumit subiect, tot la bloggerii reprezentativi pe nisa respectiva mergi, fie ca e copyblogger pentru copywriting, problogger pentru blogging, shoemoney pentru affiliate marketing sau rand fishkin pentru SEO.

    In plus, legat de monetizare, se pierde un aspect foarte important din vedere la noi: monetizare nu inseamna totdeauna CPC (legat si de articolul tau despre AdSense) sau direct ads.

  2. Ce dracu sa vorbeasca ala despre blogging ca e ultimu ratat in viata, ce mi-e zoso ce mi-e afonu ala :) Vai de capu lui, monetizarea ii mananca viata, altceva in afara sa scoata bani nu stie … lasa ma, ca poate asa o sa aiba bani sa isi cumpere un loc de veci.

  3. Deja toate nisele sunt saturate de bloguri, care isi fac sau nu treaba. Important este ca mai toti isi fac un blog de nisa, pe care ori nu stiu cum sa il valorifice, ori este prea plina blogosfera de site-uri pe nisa respectiva.
    O solutie ar fii ca cineva sa ocupe o nisa mai putin ocupata, si sa se ocupe cum trebuie de ea.

  4. @Cristi: LOL! =)))
    P.S. Costin sa nu uite, ca a ramas recent dator cuiva, BIG TIME! (Asa ar fi frumos, desi din ce am inteles, se recompneseaza ;) )