by

Home (2009) – un documentar excepţional

Îmi place la nebunie să mă uit la documentare. Multe am urmărit, multe le-am revăzut a doua oară cu cea mai mare plăcere şi multe mi-au rămas în minte. Dar pentru unul nu am cuvinte… e absolut superb! E vorba de „Home (2009)„.

Home 2009 2

A rulat la cinematografe, a fost disponibil gratuit pentru vizionare la YouTube şi s-a vorbit destul de mult despre el. E un documentar care aş vrea să fie vizionat de fiecare persoană de pe această planetă. Dacă nu ştiţi despre ce e vorba, în Home se vorbeşte despre omenire, despre încălzirea globală şi cât de mult s-a schimbat ea în doar 50 de ani. Şi nu, nu este nimic SF şi nici imagini despre viitor. Sînt imagini unice din peste 50 de ţări, făcute din aer.

E vorba despre viaţă, apă şi petrol. Despre agricultură şi despre cum fac unii bani. E despre metropolele care acum 30 ani nici nu existau, pe suprafaţa acestora fiind doar deşert.

Regizorul documentarului este Yann Arthus-Bertrand, Preşedintele organizaţiei non-profit GoodPlanet (desemnat oficial şi Ambasadorul UNEP – United Nations Environment Program). Un om care merită tot respectul. A câştigat şi premiul anual pentru cea mai importantă contribuţie pentru protejarea mediului.

Documentarul poate fi văzut gratuit aici. Vă rog chiar să îl vizionaţi şi să reveniţi cu o părere. Durează doar o oră şi patruzeci de minute.

„E prea târziu să fim pesimişti”. Vizionare plăcută!

Iar pentru cei ce l-au văzut: v-a plăcut? Ce cuvinte aveţi după vizionarea acestuia?

Lasă un comentariu

Comment

16 Comments

 1. Imi voi face sigur timp si-l voi vedea, deoarece ma pasioneaza si pe mine documentarele.
  Eu iti recomand si Planet Earth care e destul de misto, difuzat si facut de BBC! :)

 2. Super, mersi pentru ca ne-ai anuntat, o sa incerc sa-mi fac si eu niste timp sa-l vad.

 3. l`am vazut si eu sapt trecuta e absolut superb!chiar vreau sa ma duc sa il vad si la cinema azi sau maine

  chiar merita vazut!

 4. Later Edit : L-am urmărit azi dimineaţă. Este genul de documentar care te face să verşi o lacrimă pentru planetă şi pentru situaţia la care s-a ajuns, dar în mine a trezit totuşi şi un sentiment ciudat, de mândrie că sunt român, de bucurie, pentru că o ducem totuşi mai bine decât alţii şi am avut ocazia să ne civilizăm. Ăsta e un lucru de care trebuie să ne bucurăm, să-l apreciem, să-l preţuim şi să-l folosim cu cap.

 5. Am avut si eu o tentativa sa ma uit la documentarul asta pe youtube. Dar procesorul meu e slab si ruleaza greu filmuletul. O sa incerc sa vad daca gasesc undeva sa il descarc.

  Si mie imi place sa ma uit la documentare. Dar na, cu cat mai scurte cu atat mai bine…la un moment dat ajung sa ma plictisesc:D.

 6. Ar fi bine sa ne uitam la acest filmulet asa poate realizam ce se va intampla cu planeta noastra si de fapt ce s-a intamplat ea in ultimii anii.

 7. Nu stiam de el pana acum, dar cu siguranta il voi vedea cat de curand. E o tema foarte interesanta si mereu in actualitate,chiar daca destul de spinoasa ca abordare. Recomand si Baraka (de prin ’92 parca); sigur te va pune pe ganduri.

 8. cred ca filmul acesta ar trebui sa ne trezeasca curiozitatea ca ceea ce se intampla cu planeta, clima, atmosfera devine insuportabila.. si din pacate o paret din vine o avem noi oameni. Dar trebuie sa avd filmulet mai bine ..

 9. Orice documentar e bine venit pentru bine, macar asa sa mai aflam niste lucruri ca au ramas putin cei care vor sa invete ceva citind sau documentandu-se

 10. Am văzut că ai scris despre documentarul lui Yann Arthus-Bertrand şi nu se poate să nu las două vorbe.

  În primul rând felicitări pentru iniţiativă şi pentru riscul asumat de a avea mai puţini vizitatori decât dacă ai fi scris despre Windows 7 sau gadget de ultimă oră. Ştiu ce spun. În două luni de când am făcut o prezentare a acestui documentar, ba mai mult, am explicat inclusiv extensia pentru Firefox care ne ajută să descărcăm materialul, numărul celor interesaţi a fost foarte mic. Singurul dealtfel care a lăsat un comentariu a fost Marius.

  Documentarele nu sunt „populare”, poate doar Fahrenheit 9.11 să fi fost excepţia ultimilor ani, iar asta combinat cu dezinteresul faţă de mediul înconjurător din România a făcut ca în ciuda faptului că era o premieră MONDIALĂ, Home, la noi, să nu strângă decât o mână de oameni în cinematograf. Poate prin părţile astea mea nu mai contează dacă după noi vine potopul, sau direct apocalipsa.

  Fiindcă ai întrebat ce impresie ne-a lăsat acest film, aş spune doar că în ciuda subiectului dramatic şi a prezentării, pe alocuri, foarte dure, Yann Arthus-Bertrand rămâne un optimist, iar acest sentiment se transmite şi celor din sală (sau din faţa „micilor” ecrane – asta ca să folosesc un limbaj de lemn, că e 100% natural). Optimismul s-ar putea să dispară în 10 ani… şi noi la scurtă vreme după aceea.

  P.S. Nu ştiu dacă ai vizitat site-ul lui Yann Arthus-Bertrand, dar pornind de la fotografiilor aeriene care au stat la baza cărţii „Terre vue du ciel” au făcut nişte imagini de fundal excelente.

 11. „home” este un film documentar hd (1080p) de 1h 58 minute si are 12,1 Giga. Intradevar e un documentar cu totul deosebit.