by

Horoscopul, o mare minciună

AstrologieN-am fost niciodată un fan al astrologiei, citirii în stele/palmă și așa mai departe, pe motiv că ele nu îți spun nimic relevant. E de ajuns să stai și să analizezi puțin un zodiac pe ziua de astăzi, spre exemplu, pentru a-ți da seama că este o simplă invenție, asta pentru că vei primi 2-3 fraze generale, care se aplică la orice persoană și la orice tip de personalitate.

Pentru început, o să vă aduc la cunoștință două studii, de care am aflat din cartea „Știința bizarului„:

Studiul lui Bertram Forer din 1948, cunoscut ca „Efectul Forer”:

În 1948, profesorul Bertram Forer i-a pus pe studenții săi, de la un curs introductiv de psihologie, să completeze un test de personalitate. După o săptămână, fiecare student a primit o foaie de hârtie și li s-a spus că aceasta conține o scurtă descriere a personalității lor, realizată pe baza rezultatelor testului. Forer le-a cerut studenților să verifice cu atenție descrierea, să-i evalueze exactitatea, notând pe foaia de hârtie un număr între 0 (slab) și 5 (perfect), iar apoi să ridice mâna dacă erau de părere că testul le evaluase corect personalitatea.

Nu a trecut mult timp până ce aproape toți elevii aveau mâna ridicată. Ai zice că Forer era un astrolog de succes, nu? De fapt, acesta le-a dat tuturor aceeași descriere:

„Simți nevoia ca ceilalți oameni să te placă și să te admire. Ai tendința de a fi critic cu tine însuți. Ai mult potențial nefolosit, pe care încă nu l-ai fructificat. Deși ai unele defecte de personalitate, de cele mai multe ori reușești să le compensezi. Deși la exterior ești disciplinat și stăpânit, în interior ai tendința de a-ți face griji și de a fi nesigur. Uneori te îndoiești în mod serios dacă ai luat decizia corectă sau dacă ai facut ceea ce trebuie. Preferi să ai în viață un anumit grad de schimbare și de varietate și devii nemulțumit atunci când ești încorsetat prin restricții și limitări. Te mândrești cu faptul că ai o gândire independentă și nu accepți argumentele celorlalți fără dovezi mulțumitoare. Dar ai descoperit că nu este înțelept să fii prea sincer cu ceilalți și să dezvălui prea mult despre tine. Uneori ești extravertit, amabil și sociabil – în timp ce alteori ești introvertit, prudent și reținut. Unele dintre aspirațiile tale sunt destul de nerealiste.”

Ce a făcut de fapt Forer a fost să cumpere o carte de astrologie și să ia din ea câteva fraze din diverse descrieri astrologice și să le unească. Nu ar trebui să ne surprindă faptul că 87% dintre studenți încercuiseră fie cifra „4”, fie cifra „5” pe scara de evaluare.

Mai multe detalii despre „efectul Forer” aici.

Analiza personalității în funcție de data nașterii

Un grup de cercetători americani au descoperit ora, data și locul de naștere ale lui John Gracy, un criminal în serie ce a torturat și a ucis 33 de bărbați și băieți. Unul dintre cercetători s-a dus la cinci astrologi profesioniști, susținând că datele lui Gracy sunt ale sale. El le-a spus astrologilor că dorea să lucreze cu copiii și le-a cerut o analiză generală a personalității, plus sfaturi de carieră.

Rezultatul? Un astrolog l-a încurajat să lucreze cu tinerii, deoarece „putea să scoată ce era mai bun din ei”. Un altul a prezis cu multă încredere că viața cercetătorului va fi „foarte, foarte pozitivă”. Al treilea a spus că este amabil, blând și atent la nevoile celorlalți oameni”.

Mai multe detalii despre acest studiu puteți afla aici

Să analizăm niște „știri” legate de horoscop

Câteva titluri recente, luate de aici:

Peştii trebuie să se asigure că banii pe care îi primesc sunt legali

Scorpioni, atenţie la câtă crezare daţi bârfelor

Peştii doresc să facă schimbări în viaţa lor

Capricorn – Atenţie la cheltuieli!

Pe bune, doar Peștii trebuie să se ferească de Fisc și închisoare? Doar Scorpionilor nu le plac bârfele? Pe criză, cine nu vrea schimbări în viață? Ceilalți cheltuiți cât vreți, momentan doar Capricornii să aibă grijă!

Afirmații vagi și vânzări de credințe optimiste, cam asta înseamnă astrologia horoscopul. O industrie care însă e prosperă, scoate bani și atât timp cât vom crede iluziile vândute de orice fraier, o va duce din ce în ce mai bine.

Edit: După o observație făcută de Cristi, mi-am dat seama că argumentele aduse de mine țin mai mult de horoscop. Având în vedere că nu am cercetat despre tot ce înseamnă astrologia ca pseudoștiință, rămân, momentan, la afirmația că horoscopul reprezintă o mare minciună.

Lasă un comentariu

Comment

  1. Hey…Dany…gandeshti foarte rational si logic…sunt de aceeasi parere cu tine!!!Bravo!!!

  2. ideea e simpla. daca spui lucruri generale, sunt sanse mari ca multi dintre cititori sa se regaseasca in ele.

    de genul: vei primi o suma de bani. da. salariu, bani pe care i-ai imprumutat cuiva, cadou de la parinti de ziua ta, etc.

  • Vezi alte articole pe tema