by

Îmi place Iașul

Acum un an vorbeam cu drag despre Iași, onorând o invitație în care trebuie să spun de ce orașul meu e bestial. Acum câteva minute scriam despre șantierul în care se află orașul și părțile negative ale Palasului.

Prefer să privesc o problemă din mai multe unghiuri, fapt pentru deseori scot în evidență atât avantajele, cât și dezavantajele ei. La treaba cu Palas am vrut să punctez clar că, deși se creează sute/mii de locuri de muncă, iar noi ne putem lăuda cu un nou centru de atracție turistică, infrastructura locală e cam la pământ, iar aceste lucruri nu pot fi acoperite de un proiect care, la rândul lui lasă de dorit. Da, avem super mall în centru, dar la trei străzi mai la vale stăm în șantier și, din păcate sau din fericire, trebuie să trăim cu ambele adevăruri.

Cu toate astea, mie îmi place Iașul mai mult decât îmi plăcea acum un an (când spuneam că e bestial). Asta nu pentru că s-au produs schimbări în oraș, ci pentru că am început să mă plimb mai mult prin el și am început să apreciez lucrurile din jurul meu.

De multe ori mă întreb cât de aiurea ar fi fost dacă trăiam în Tîrgu Frumos, Pașcani sau alte orașe unde oportunitățile sunt infinit mai mici. Aici, în Iași, am prețuri accesibile și mi se oferă destul de multă calitate la ceea ce îmi doresc. Nu mă costă o avere să joc un tenis, să iau niște cursuri de dans, să beau un suc sau să stau cu prietenii la o terasă. Zic asta pentru că în Tîrgu sau Pașcani ai maxim 3 localuri de calitate și n-ai cum să nu te plicstisești de ele, iar în București prețurile sunt mult mai mari (mi-au confirmat și alții lucrul acesta acum câteva săptămâni, când am ieșit în capitală).

De asemenea, Iașul are destule păduri pe lângă și destul spațiu verde în interior. O ieșire cu bicicleta mă binedispune mereu, fie că merg 3km sau 30km. Dacă vreau o excursie, cum Moldova și Maramureșul sunt superbe, în câteva ore am ajuns la destinație și mă relaxez într-o zonă montană plină de peisaje de invidiat.

Pe scurt: ai unde merge și ai ce face, iar profitând de aceste două opțiuni n-are cum să nu-ți placă, oricât de slabă infrastructura avem. Cel puțin, balanța se echilibrează și nu stă blocată doar pe talerul cu părțile negative.

Apropo de București: Iașul are de dat lecții la logistica capitalei (unde chiar n-ai ce căuta fără GPS). În Iași la fiecare stație de autobuz/tramvai vezi unde te afli, vezi traseele mijloacelor de transport și te poți ghida. În București? Doar la metrou, iar fără să plătești o călătorie nu ai cum să vezi traseele (asta pentru că sunt puse, logic, la subsol). Hărți pentru autobuze, troleibuze, tramvaie? Zi mersi dacă afli unde e prima stație, asta pentru că e marcată doar de un stâlp pe care abia îl zărești!

Lasă un comentariu

Comment

  • Vezi alte articole pe tema