by

Învățăm și noi să folosim un calculator?

M-am dus azi pentru un duplicat al certificatului de naștere la cununia civilă/primăria/cum s-o numi din Iași. M-am minunat/speriat puțin de ce persoane stăteau la coadă (o țigancă care nu știa să scrie/citească, mirosea de la câțiva metri, un cuplu tot de țigani și încă unul care mi-a părut cam sărac, de la țară), asta pentru că mi-am adus aminte cât de multă sărăcie e pe aici. Cum văd zilnic mașini de zeci de mii de euro prin curtea liceului mă gândesc că totuși ne e bine, ceea ce, bineînțeles, nu e prea adevărat.

Trecând la subiect: trec de prima coadă, dau formularul și sunt trimis la caserie. Aștept. O doamnă avea probleme cu calculatorul. Sună pe cineva și întreabă: „auzi, de ce mi s-a aprins asta aici cu cap loc? uite și scorl ăsta, cum îl scot?”. Se pare că nu știa nici engleză, nici să folosească un calculator. Zâmbesc și mă bag în seama arătându-i butonul. Deschide programul ăla de făcut chitanțe, dar nu îi merge. Îl închide, îl deschide iar. Minutele trec, apar alte persoane în spate. Nu se descurcă și ne întreabă dacă ne pricepem. Un student la informatică s-a oferit să-i rezolve problema.

Între timp, revenise cineva de la coadă care mă întreabă dacă tot nu poate să facă chitanțe. Îi răspund că trebuie să așteptăm în continuare, căci doamna din față habar n-are să folosească un calculator. „Mai încet, vrei să te audă și să nu-ți mai dea nimic? […] Am stat recent două ore la aeroport din aceeași cauză, deci ai răbdare. […] Voi sunteți tineri, plecați, dar aici rămân cei care nu se pricep”. Îi zic că persoanele astea care rămân, dacă lucrează cu un calculator la servici, trebuie să fie instruite și să învețe să îl folosească. Mda, cică trebuie să mă fac politician. Se rezolvase oricum și problema: trebuia băgat până la capăt firul de la tastatură în unitatea centrală.

Acum stau și mă întreb: cum poți ca tu să lucrezi pe un calculator, atunci când habar n-ai să folosești unul? Suntem în era tehnologiei, totul se face pe calculator (cozile însă apar oricum). Oamenii de genul acesta (cum era doamna de la caserie) lucrează 8 ore / zi în fața unui calculator, deși habar n-au să dezactiveze un caps lock (doamna aia știa doar să deschidă/închidă calculatorul din buton, să intre într-un program, să completeze un formular și să dea print). Să spunem că e de ajuns pentru ce trebuie ei să facă (5 comenzi în total, nu-i greu). Dar dacă antivirusul piratat nu mai merge? Dacă apare un virus? Dacă se face ecranul albastru? „Ne pare rău, mai așteptați 30 minute, moșul care se pricepe e pe drum”. „Nu merge cd-key-ul, reveniți mâine”. Deh.

Apropo: cununia civilă/primăria/ce mai e și aia are Windows piratat :) O amendă ar fi binevenită.

Lasă un comentariu

Comment

  • Vezi alte articole pe tema