by

Nu vreau domnule, da-mi altul

Azi am fost la piata pentru a cumpara un pepene verde (harbuz, cum spun moldovenii), mai mult de pofta. Imi aduc aminte de un caz pe care l-am intalnit anul trecut cand am fost la piata cu acelasi scop. Am luat un harbuz (avea sa fie ultimul cumparat de mine in respectivul an) de la un tanc de 15 ani. Ma intreaba: „Il tai?”. Ii raspund frumos: „Da, te rog”. Bun, harbuzul nu imi placea. Ce era sa fac? Daca ii spuneam ca nu imi place, ori imi lua banii spunandu-mi sa ma duc acasa, ori incepea sa comenteze pentru a aparea un scandal de toata frumusetea.

Stau si ma intreb, pentru ce s-a creat acest obicei de a se „proba” harbuzul? Cumparatorul o sa se simta prost daca ar spune ca nu ii place, iar vanzatorul o sa spuna: „Si vrei altul sau ce? Sa-ti probez 20?”. Un caz asemanator am intalnit in urma cu 2-3 ani, cand o batranica i-a spus ca nu ii place, iar vanzatorul a raspuns fara prea multa rusine: „Doamna, va dau altul, dar daca nici ala nu va place nu ma intereseaza”.

Foarte frumos. Daca omu’ nu are marfa buna, trebuie sa i-o bage pe gat cumparatorului? Mircea Badea a zis-o tare bine… Banuiesc ca in alte tari se practica acest obicei?

Lasă un comentariu

Comment

 1. Mai putin decat el, insa sa se bage unu in seama la piata cu tupeu la varsta de 15 ani ti se pare normal?

 2. el avea pe atunci 15 ani si tu 12 ani .. si il faci tanc :))

  Daca el munceste pentru putinii banii de la varsta frageda nu inseamna ca ii tanc, el poate sa spuna spre tine „a venit astazi un tanc de 12 ani si nu i-a placut pepenele care i l-am dat”

 3. @Draqos: Exact. Mi se pare si logic sa zica „a venit astazi un tanc…”. Probabil nu stii cum sta treaba, insa hai sa fim totusi seriosi. Munceste sau isi bate joc de munca?

 4. Tata stie alte smecherii, dupa care le alege si niciodata nu a cumparat ceva prost. Se uita la coada, parca.
  E cu dus-intors asta cu taiatul. In plus, daca o sa cumperi 5-6 bucati, si ii tii de azi pe maine, nu cred ca o sa mai fie la fel de gustosi, o data taiati.

 5. Dacă codiţa este uscată atunci pepenele este copt. Dacă e dulce sau nu, ţine de noroc sau de soi (By Arhi).
  Ţâncul ăla era rrom?