by

Tip de articole pe care „oricine poate să le facă”

Probabil cea mai gravă problemă a tinerilor bloggeri, a bloggerilor la început, este tipul de conţinut gen „OPFA” – „oricine poate face asta”. Nu vă speriaţi! E o simplă denumire. Prima dată am zis să rog pe un blogger mai „mare” să scrie un guest post, însă apoi mi-am dat seama că cel mai bine este să pun pe foaie tot ce îmi doresc să acopăr în legătură cu această temă.

Introducere

În urmă cu aproximativ o lună de zile, cineva îmi atrăgea atenţia în legătura cu un anumit tip de conţinut. Este acel conţinut pe care oricine poate să-l facă, deseori întâlnit pe blogurile mai puţin cunoscute. L-am botezat “OPFA”, gen “oricine poate face asta“.

Ce conţine acest tip de articole?

Haideţi să încercăm să ne aducem aminte de un blog de la care am citit cel puţin un articol. Să fie al unui blogger mai puţin cunoscut, ce se lansa undeva prin 2008-2009, însă pe care nu îl citiţi deoarece abordează un anumit tip de subiecte, acele subiecte de cele mai multe ori inutile, legate de diferite evenimente. Acum să ne întrebăm: ce este cel mai uşor pentru un blogger când vine vorba de articole? Să pună o imagine sau un clip. Apoi? Cel mai probabil să îşi posteze nemulţumirie. Da, oricine poate face asta!

Oricine poate scrie de ce urăşte România, oricine poate scrie cât de penibilă este o anumită televiziune, oricine îşi poate scrie nemulţumirile legate de viaţă. Dar nu oricine poate să scrie despre acelaşi tip de subiecte, într-un stil unic, cu răbdare şi calm.

Citeşte întregul articol aici.

Lasă un comentariu

Comment

23 Comments

 1. Asta poate fi numita partea intunecata a blogosferei. Oricum un articol foarte nimerit, mai ales dupa certurile dintre zoso si axel16.eu . Incearca sa nu mai scrii acelasi articol in 2 bloguri pentru ca Google le va considera duplicate content…

 2. Frumos gandit.In general,bloggerii mai mici ca mine(cin cate am citit) scriu,sau preiau articole de la altii mai mari,dar ..schimba un pic cuvinetele.Poate daca incepi sa scrii „OPFA”…vei ajunge sa-l scrii in stilul propiu.

 3. Ai dreptate în mare parte în acest blog, am văzut destul de des bloggeri care pun câteva video-uri youtube, câteva poze şi bancuri, scriu ceva legat de probleme de zi cu zi şi gata .. dau câteva massuri ca să le meargă traficul, aşteptând rezultatele …

 4. Baieti, fiti mai temperati in „relatia” cu tipul acesta de bloggeri, adica fiti mai intelegatori. Trebuie sa fie indrumati cu calm, nu cu texte de genul ” bai plagiatorilor, nu va e rusine ?” si mai scri si un post pe blog despre ce fac ei. Trebuie ajutati sa inteleaga care este treaba prin articole de genul acesta si incurajarea lor.

  Treaba sta ca si in cazul „hackerilor” pustilor care doresc sa intre la altul in calculator, sa ia o parola de messenger si asa mai departe. Toti am fost la fel pana la un anumit momement dat, cand ne-am dat seama de anumite lucruri. Asa trebuie sa facem si noi, sa-i invatam pe ceilalti care-i „smenu'”.

 5. De ce? Ce spui tu îmi aminteşte de un clip d-al lui George Carlin. Americanii şi-au obişnuit copiii cu încurajări inutile: nu există concurs la care să existe pierzător, toţi câştigă: „Cutărică, ai câştigat, pe ultimul loc!”. Nu li se spune că-s „varză”, iar apoi se întreabă de ce vieţile lor sunt un eşec, de la un capăt la altul. Scrisul nu este pentru oricine. De ce să încurajezi toată lumea să scrie – mizerabil şi prost – când… există şi alte îndeletniciri, pentru ei (mai puţin intelectuale, cel mai probabil).

 6. Unde am încurajat eu să se scrie? Ai citit articolul cum trebuie? Ţi-ai dat seama la ce mă refer? Nu cred, din moment ce îmi spui asta.

 7. @Dany:poate ca CQ s-a referit la comentariul lasat de mine mai sus. Pentru tine(CQ) nu este un castig sa mergi la un concurs, chiar daca iei ultimul loc ? Acea experienta pe care o acumulezi nu inseamna nimic pentru tine, adica trebuie sa iei numai premiul intai ca sa te simti castigator ?

  Din punctul meu de vedere este un pas inainte orice concurs pe care il castigi sau il pierzi, numai prin faptul ca ai fost acolo, ai vazut atmosfera si stii cum sa te pregatesti pentru nivelul urmator.

  Ai dreptate, acest lucru poate avea 2 taisuri, adica sa nu te ambitionezi si sa zici „eh, iau ultimul loc si ce ma doare doar am castigat experienta”, dar asta depinde si de mentalitate.

 8. Există câştigător şi cei care pierd. Nu există câştigători. Chiar şi locurile 2-3… deja nu mai sunt câştigători, practic, acesta e cel de pe primul loc. În fond, locul întâi îl ţintim cu toţii, nu?

  Decât să fii un ziarist la Click/Ciao/Libertatea, mai bine te faci meseriaş. Un bun profesionist, fie el zugrav sau sudor… câştigă destui bani şi are parte şi de toată aprecierea, iar asta pentru că îşi face treaba admirabil. Trebuie să-ţi ştii locul, asta e clar. „Scrieţi copii, scrieţi!” S-a terminat cu asta acum mai bine de 100 ani. Nu mai merge cu aşa ceva. :)

 9. P.S. Vezi mesajul pe care ţi l-am trimis, Dany. Dacă ai nevoie de informaţii suplimentare, id-ul îl ai la adresa de e-mail.

 10. Îmi cer scuze dar era o problemă cu pluginul. Încearcă din nou te rog: ori cu formularul, ori direct.

 11. Tot nu am primit nimic. Am verificat să văd dacă merge mailul şi formularul, însă totul e în regulă. Vezi dacă ţi-a scăpat ceva. Dacă nu, dă-i direct la danyblogcom[at]gmail[dot]com

 12. maaaaa… te-ai apucat de atacuri…

  Ai dreptate, nimeni nu vrea sa citeasca asa ceva, si nici nu va citi. De aia multi blogger si renunta foarte repede.

  Pana la urma asa am facut toti: am inceput cu chestii banale, nemultumiri, am mai pus cate-o ide interesanta din cand in cand, ne-am imbunatatit stilul de scris… Am evoluat si am iesit din OPFA-ul tau.

  In timp si-a ales fiecare un stil propriu si la felul de a scrie si la subiecte.

 13. Salut,

  Iuliux, nu îmi era greu să zic: „Vedeţi că nu e bine ceea ce faceţi, iar nu sunteţi în stare de nimic, etc”. Nu am atacat, ci doar am tras un semn de alarmă împreună cu nişte sfaturi ce au stat la bază.

 14. concluzie.. trebuie sa facem articole pe care numai noi sa le putem face…da? :D good point :p

 15. Foarte buna intentia ta in abordarea subiectelor , Dany ”cu calm si rabdare, intr-un stil unic ”…Probabil vei fi unul din putinii ziaristi obiectivi dupa ce vei termina jurnalistica, o specie de jurnalist care este pe cale de extinctie ; in ziua de azi daca nu ”infierezi ” daca nu latri nu musti nu strigi si nu acuzi subiectul , publicul nu reactioneaza la alte predicate, ramine inert….. Si totusi, …

 16. salut! am o intrebare off topic:

  cu toate ca am 21 de ani, sunt mai nou in blogosfera si nici chestiile mai „tehince” din online nu le stapanesc. m-am chinuit o gramada sa fac blogul meu sa fie cum e acum si am cautat zeci si zeci de tutorialuri. Nu am gasit pe nicaieri cum sa-mi fac articolele sa apara asa cam ca la tine (si la multi altii) adica sa apara doar o anumita portiune din text si dupa aceea sa fie acel „citeste mai mult”si vreau sa stiu daca se poate si cum se face ca in afara de „home” sa mai fie o pagina pe care sa public articole

  mc mult! si o sa iti raman dator

 17. Salut,

  Eu folosesc pluginul „Limit posts” pentru a afişa un anumit număr de caractere pe prima pagină.