by

Despre cum plătim să ne putem lăuda (2): Palas Iași

Palas IasiVă invit întâi să citiți articolul în care am postat analiza dl. Moise Guran asupra unui alt eveniment ce ne-a făcut să ne simțim mândri, Europa League 2012 (organizată acum aproximativ o lună la București), achitând însă un preț, pentru că ceea ce am făcut noi în mare parte a fost să „plătim pentru a fi nași la nunta altora”.

Ei bine, acum câteva zile la deschis la Iași cel mai incredibil proiect local din ultimii ani: Palas. Vreau să punctez câteva lucruri:

– construcția a început în 2007, primul termen de terminare fiind 2010; a mai fost amânat doi ani, apoi s-a spus că se lanseză în aprilie 2012, în final inaugurându-se pe 31 mai (spun acestea pentru a mă lega de următorul punct)
– prin față arată bine, însă prin spate/lateral nu e terminat tot de construit, pe la subsolul unor clădiri se vede șantier; practic, el nu e gata, ci mai durează ceva timp până e terminat complet (nu bag mâna în foc să spun că o să mai dureze și asta câteva luni sau chiar ani, însă având în vedere că au trecut peste 4 ani de când se construiește, se vede seriozitatea cu care se lucrează sau, cel puțin, seriozitatea cu care se fac declarațiile cu privire la termenele limită – deh, PR-u ne omoară)
– în a doua zi magazinul H&M a fost inundat (sursa)
– Palas a promovat peste tot faptul că vor intra în Cartea Recordurilor lansând simultan peste 20.000 lampioane; au fost de fapt lansate 12.740 (recordul anterior fiind de 10318, deținut de Indonesia), iar organizarea evenimentului a lăsat de dorit, sincronizarea a cam lipsit, iar nemulțumirele au început să apară de la participanți chiar pe pagina de Facebook Palas Iași

Aceste lucruri mi-au fost amintite de câteva ori de mai multe persoane în ultimele zile, astfel încât pot sesiza faptul că proiectul nu se ridică la așteptările create, iar mândria noastră ca ieșeni nu a crescut nicidecum precum spun unii.

Iașul este încă în șantier: Palatul Culturii tot nu s-a terminat, majoritatea muzeelor sunt de ani buni în renovare, iar străzile principale sunt pe jumătate dărâmate. N-o să-mi fie mirarea dacă prin presă vor vehicula zvonuri precum că din proiectul inițial de restructurare a străzilor din Iași (care practic a atras fondurile europene) s-au scos o grămadă de lucruri fără acordul celor ce au investit și nici n-o să mă mir dacă surse vor confirma faptul că din ceea ce s-a propus inițial pentru Palas s-a scos destul de mult spațiu verde. Cum însă nu avem nimic credibil, nu insistăm.

În altă ordine de idei, eu îmi murdăresc adidașii când mă duc la școală din cauza mocirlei create pe strada Păcurari, dar Nichita inaugurează cu mare tam-tam la mine în liceu noua sală de gimnastică.

Ps: vizavi de articolul ăsta – eu înțeleg că e mult negativism în jur și că lumea se plânge de cum e Iașul, dar vezi tu, Lavinia, până să ajung eu la Palas să mă distrez și să mă bucur de minunăția de proiect, trebuie să am grijă la gropi, praf și noroi.

– poză via –

Lasă un comentariu

Comment

  1. Proiectul Palas și ideea în sine sunt foarte bune. Au fost prost puse în aplicare. Coșurile de gunoi erau pline și foarte multe gunoaie erau aruncate în jurul lor. Foarte puțini paznici, lumea se urcă și face ce vrea și unde vrea. Cât despre străzi, acestea vor fi reparate doar din bani europeni, ăia publici îs păstrați pentru alte buzunare. Fondurile UE se obțin greu, deci… ia-ți cizme.

  • Vezi alte articole pe tema