by

Cele mai cunoscute platforme microblogging

Platformele microblogging au început să îşi facă prezenţa la noi de prin 2006, dacă ne uităm la cele mai vechi conturi ale românilor de pe Twitter. Am creat astfel un top 3 al celor mai cunoscute platforme microblogging, aruncând un ochi peste statistici şi peste topurile internaţionale.

Top 3 – cele mai cunoscute platforme microblogging

1. Twitter

Cu sute de milioane de conturi active, twitter este cea mai cunoscută platformă microblogging. Poţi trimite un mesaj de maxim 140 caractere. Nu există limită pentru numărul persoanelor ce te pot urmări, însă tu nu te poţi abona la mai mult de 2.000 useri.

twitter-logo2

Este simplu şi are mai multe aplicaţii interesante care vă pot fi de folos. Twitter este folosit de extrem de multe persoane importante din online şi chiar din offline.

Ne puteţi urmări aici. Dacă doriţi să fiţi la curent cu ultimele detalii legate de twitter abonaţi-vă la contul @factsandtools.

2. Tumblr

tumblr

La tumblr îţi faci un „tumblelog” şi poţi începe să postezi. Ce? Simple texte, poze, citate, link-uri, chat posts sau fişiere audio/video. Din fericire aici nu avem limită de caractere pentru un articol. Pe acelaşi concept mai este şi friendfeed, doar că mie unul, mi se pare mai accesibil tumblr, în ciuda faptului că primul a atins un milion de utilizatori, fiind extrem de cunoscut. La tumblr vă puteţi alege ce temă doriţi, o puteţi edita pe placul vostru, iar dacă treaba merge, puteţi trece pe propriul domeniu.

Mă puteţi urmări la danieldamian.tumblr.com.

3. Plurk

plurk

Plurk este asemenea lui twitter, doar că mult mai friendly şi cu mai multe facilităţi. Fiecare user are karma iar mesajele sunt afişate pe o bandă ce conţine orele zilei. Cu cât ai karma mai mare cu atât ai mai multe avantaje. Aici există fani şi prieteni. Aveţi statistici ale vizionărilor de profil, ale prietenilor invitaţi, etc. Puteţi să vă faceţi o prezentare mult mai mare faţă de ce permite twitter şi este valabil şi în limba română.

Mie unul îmi place mult, însă chiar dacă este aşa de frumos, prefer twitter deoarece este mai folosit.

Mă puteţi urmări la plurk.com/danieldamian.

Alte două platforme microblogging cunoscute

identi.ca
jaiku.com

cirip.ro

cirip

Cirip.ro este cea mai cunoscută platformă microblogging de la noi. Este destul de drăguţă, iar propietarii chiar se ocupă de site, introducând mai multe facilităţi.

Mă puteţi urmări la cirip.ro/u/dany.

Voi ce platforme microblogging folosiţi? Ce părere aveţi de cele prezentate în acest articol?

Lasă un comentariu

Comment

  1. short & sweet. mie insa imi plac lucrurile nitel mai adanci. as fi preferat, de pilda, sa aflu cu ce este mai avantajos sa folosesc o platforma microblogging cand pot la fel de simplu (daca nu mai) sa pornesc un blog blogspot – unde pot scrie cat vreau de scurt sau pot s-o si lungesc, daca am chef.
    oricum, cred ca mai trec pe-aici :)