by

problogger.ro, un digg românesc

Blog18 şi-a propus să prezinte cititorilor proiectele în care sunt implicaţi şi tineri bloggeri, iar astfel lista începe cu ProBlogger.ro, un agregator nişat de content, cu posibilităţi de extindere spre reţea socială, ce promovează ideea unei comunităţi oarecum elitiste.

Cum puteam prezenta mai bine acest proiect, dacă nu printr-un interviu? L-am rugat pe Dărămuş Ovidiu, Project Manager problogger.ro, să ne răspundă la întrebări, pentru a afla mai multe despre cum stă treaba cu aşa zisa „Comunitatea bloggerilor PRO”.

Salut! Ovidiu, spune-ne pentru inceput câte ceva despre tine şi despre proiectele tale online.

Salut Dany! Mulțumesc pentru interviu! Să încep prin a mă prezenta. Numele meu este Dărămuș Ovidiu, fiind unul dintre tinerii bloggeri sibieni. Am luat contact cu onlineul la sfârșitul anului 2007, activând o perioadă pe un blog colectiv de nișă.

Blogul personal, dheo.ro, a ajuns la forma în care se găsește acum în luna mai a anului 2008, după o perioadă lungă de metamorfoză, plecând de pe wordpress și trecând printr-o perioadă în care am stat pe subdomeniul altui blog.

Dacă ar trebui să numesc alte proiecte online ale mele, m-aș gândi în primul rând la asistența tehnică pe care o acord în cadrul adopta-i.ro, blogul unui proiect inițiat de câțiva jurnaliști sibieni, aportul pe care-l aduc la construcția unui viitor magazin online – sndeco.ro și desigur, la problogger.

Cum a luat naștere problogger.ro?

În cazul problogger avem de-a face cu mai multe etape. În primă fază a existat doar domeniul, unul cu o oarecare rezonanță, cumpărat de cel care se ocupă în prezent de partea tehnică a proiectului, Paul Dobre. Ideea a început să prindă contur în vara anului trecut, la un blogmeet, când ne-am cunoscut, iar el și-a afirmat intenția de a lansa o comunitate folosind acest domeniu și bazându-se pe aportul câtorva bloggeri. Însă pentru câteva luni, totul a trecut pe linie moartă, fiecare ocupându-se de proiectele proprii, fără a stabili concret ce va fi problogger și când vom debuta munca în sine. La sfârșitul lunii martie, însă, Paul a considerat că sosise momentul potrivit pentru a ne apuca de treabă. Eram încă în stadiul în care nu știam care e destinația potrivită, așa că am cerut feedback prietenilor, iar după câteva zile în care formulasem o sumedenie de ipoteze, am ajuns la formula finală – agregator nișat de content, cu funcționalități de rețea socială.

Care sunt obiectivele voastre principale şi ce își propune mai exact să ajungă acest proiect?

Proiectul își propune să ajungă o resursă utilă, la îndemâna tuturor celor interesați de internet, blogging, web 2.0, comerț electronic sau new media. Pe scurt, ghidul tuturor celor care sunt sau vor să devină cu adevărat pro.

Ce aduce ProBlogger.RO in plus fata de celelalte site-uri de genul din Romania?

Cred că nu putem vorbi despre “alte site-uri de acest gen din România”. Desigur, mereu blogoree.ro, digg.ro, promovam.net sau ghidoo.ro pot fi o alternativă, însă niciunul din ele nu are content nișat. Eu văd în ele unealta potrivită pentru promovare a unui blogger începător, care scrie bine. Pentru a-ți promova articolele acolo, e suficientă o gramatică și o exprimare bine pusă la punct. La noi, însă, se pune mare accent pe subiectul abordat în cadrul articolului. Din această cauză au existat deja neînțelegeri. Practic, oamenii propuneau un articol bun, dar în afara nișei blogging și se mirau de ce contentul lor este șters. Simplu: nu promovăm decât articolele legate de nișa noastră, oricât de bine scris sau argumentat ar fi un post despre foci, relații, sau calota glaciară.

Cum funcționează acest sistem?

Sistemul e relativ simplu, dar pentru a activa pe site e necesar să te înregistrezi. După ce primești linkul de activare pe mail și te loghezi pentru prima oară, treci efectiv la construirea contului tău. Astfel, poți adăuga o sumedenie de informații personale, începând cu un avatar, o descriere personală și vârsta, mergând până la o interconectabilitate cu alte rețele sociale sau twitter. Apoi vei putea propune articole noi, vota/comenta articolele existente și interacționa cu ceilalți useri.

Ceva ce ar trebui să mai știm despre problogger.ro?

Primul lucru ce îmi vine în minte este faptul că deocamdată suntem încă în beta, iar platforma actuală nu reprezintă nici măcar jumătate din planurile noastre pentru viitor. Stați aproape! Pregătim constant noi funcționalități și poate, după ce ajungem la o variantă finală, și câteva concursuri interesante.

Îi mulţumim lui Ovidiu pentru că a fost amabil şi a dorit să prezentăm cititorilor proiectul lui! Dacă sunteţi curioşi cine mai e implicat în problogger.ro, click aici.

Vă invităm astfel la o discuţie pe marginea comunităţii bloggerilor pro. Spuneţi-ne părerea voastră despre acest proiect pe twitter (reply la @blog18), sau sub formă de comentarii, pentru a analiza şi a vedea avantajele şi dezavantajele lui.

Lasă un comentariu

Comment

  1. Am auzit de problogger.ro acum o lună, făcându-i-se promovare pe un blog. Am spus la acea vreme că este o iniţiativă bună şi că mulţi vor găsi articole care să-i ajute să devină mai buni în blogging, marketing online, advertising etc. acolo.

    Nu foloseam înainte decât blogoree.ro pt. promovarea articolelor care le consideram bune din punctul meu de vedere. Primul articol ce l-am promovat/înscris pe problogger.ro a fost un guest post cu Arhi, legat de sfaturi pt. bloggerii începători. Mi-a plăcut că se lucrează repede cu aşezarea articolelor pe pagină, ceea ce este bine.

    Nu pot să le urez decât mult succes în continuare, ideea lor a fost bună aşa că trebuie să se ţină de dânsa.

  2. parca tipul care luase domeniul era din craiova si nu avea blog personal dar venise la intalnirea aceea ‘blog in craiova’ unde l-am vazut si pe dheo, cred ca acolo s-au cunoscut, ar trebuii mentionat sa ne afirmam si noi oltenii :)