by

Revoluția informației

Citind acest articol, voiam să notez câteva lucruri care mi-au rămas în minte în urma unui curs din facultate (pe tema Big Data / AI / Machine Learning și bazat pe cărțile Who Owns The Future? & The Second Machine Age), și în urma unui interviu cu un decamilionar suedez, fost hedgefund manager, care sfătuiește studenții să studieze și să lucreze în robotică.

1. Creșterea ratei neangajării va atinge cifre record. Jaron Lanier vorbește în începutul cărții sale despre Kodak, o companie de tehnologie ce angaja câteva mii de oameni la momentul în care a intrat în faliment în 2012. Cu toate acestea, Instagram, o aplicație de sharuit poze ce a fost fondată în 2010 și cumpărată de Facebook pentru un miliard de dolari în 2012, a avut doar 13 angajați la momentul vânzării.

Pe măsură ce automatizarea va avea un impact tot mai ridicat în aproape orice domeniu, milioane de persoane vor fi lăsate fără un job și fără skilluri necesare pentru a obține altul. Dacă un computer poate “învăța” noi skill-uri instant, datorită inteligenței artificiale, un om are nevoie atât de teorie, cât și de experiență practică pentru a dobândi o nouă abilitate.

2. Companiile de tehnologie nu răsplătesc userii care îi ajută să devină ceea ce sunt. Jaron spune că, deși companii ca Instagram devin populare cu ajutorul userilor (Instagram avea 100 milioane de useri activi în Aprilie 2012), ele nu oferă la fel de multă valoare societății pe cât o făceau corporațiile clasice (dacă angajații primeau salarii, userii nu primesc nimic material în schimbul valorii aduse companiei).

Un alt exemplu oferit este cel al aplicațiilor de traducere. Platforme ca Google Translate corelează textul trimis de un user pentru a fi tradus cu alte traduceri făcute de oameni reali. Cu toate acestea, persoanele care au oferit în mod indirect acele traduceri nu sunt răsplătite.

3. Puterea va fi concentrată în mâinile câtorva companii. Deoarece Google, Facebook & co au un munte de informație pe care o pot analiza, companiilor mici le va fi din ce în ce mai greu să inoveze. Dacă cineva va reuși vină cu ceva nou, va fi cumpărat imediat de unul din cei 5 giganți.

4. Mașinile ne vor lua locul tuturor. Cu cât e mai ușor să înveți pe cineva să facă job-ul tău, cu atât sunt mai multe șanse ca taskurile jobului tău să fie preluate de o mașinărie.

5. Din interviul menționat: „Dacă vrei să poți învăța lucruri noi și greu de priceput (și vei avea nevoie să poți face asta în viitor), trebuie să înveți cum să te concentrezi. Dacă nu îți practici abilitatea de a te concentra acum, s-ar putea să nu o vei poți face mai târziu. Cred că dacă iei o un student mediu de 23 de ani și îi închizi telefonul, punându-l să realizeze ceva intelectual fără acces la internet, nu va trece mai multe câteva minute până când va fi tentat să folosească telefonul sau internetul. Pur și simplu nu se poate concentra și focusa pe o problemă anume” – parafrazat de aici.

Lasă un comentariu

Comment