by

Nu ducem lipsă (1): Românii au deștepți!

Einstein - Think DifferentExistă niște oameni care vor să fie deștepți și să știe de toate, nu însă pentru că pur și simplu sunt al naibii de curioși, ci pentru că vor să se creadă deștepți și vor să te uimească pe tine și să te lase fără cuvinte la orice subiect, chiar dacă ei au citit doar un articol pe tema voastră discuție, iar tu ești în domeniu de câțiva ani de zile. Îi admir totuși pentru faptul că citesc și, cât de cât ai ce să vorbești cu el, spre deosebire de alții care n-au niciodată un punct de vedere, nu susțin nimic și se țin de turmă. Problema e că acești deștepți sunt uneori insuportabili și trec orice măsură a bunului simț.

În ultimul timp, cu ocazia a două evenimente de care știe toată țara, deștepții noștri au primit motiv de a se da în spectacol. O să scriu despre acestea în două articole separate, primul fiind cel ce îl citiți acum.

Românii au Talent, Cristian Gog și mentaliștii țării

Cum mai trecea un episod Românii au Talent, cum numărul de mentaliști din jurul meu se înmulțea. Punctul culminant a fost atins după finală, când toți dintre ei puteau să îmi explice fiecare truc făcut de Cristian Gog.

Îndoirea lingurii? „Frate, n-ai auzit de Galiu? Toată lumea știe că la 30 de grade se îndoaie. Le găsești la vânzare pe iluzionist-nuștiucum.ro„. Bă, deștepților, dacă nu scria Libertatea și Cancan despre trucurile lui Cristian Gog, știați voi ce-i aia Galiu?

Și acum nu că mă dau eu deștept, că nici eu până acum o oră nu știam (am aflat de la Vlad Grigorescu, ale cărui clipuri le urmăresc cu plăcere), însă sincer nici nu m-a interesat și m-a durut în cot de cum s-au făcut trucurile, dar pe wikipedia scrie clar: „sub forma unei linguri de exemplu, la temperatura de 29.5 Grade Celsius (Temperatura Corpului) metalul se topeste” (de Galiu e vorba).

Data viitoare când vreți să vă dați deștepți și să îi impresionați pe cei din jur, aduceți dovezile necesare și fiți sigur că v-ați interesat despre ceea ce aduceți în discuție (țin să vă reamintesc că presa de cancan nu este o sursă credibilă). Dacă ați citit într-o carte despre ceva sau ați văzut un film sau vă amintiți că v-a povestit un prieten un lucru, nu înseamnă neapărat că acel lucru e adevărat.

Mi s-a mai zis că Darwin mergea săptămânal la Liturghie, că Băsescu investește bani în nu știu ce cercetări legate de fenomene paranormal, că Einstein agăța orice fată prindea șamd. Sursa? „E, am citit eu„. Unde? „Există cărți, caută și tu„.

Legat de ultima replică, țin neapărat să amintesc de un exemplu oferit de Derren Brown în una din cărțile sale: dacă tu îmi spui că eu am un șobolan în casă, eu nu o să te cred; pot căuta peste tot și întoarce casa în două doar pentru a îți demonstra ție că nu există, însă de ce să fac asta, când eu știu că nu există? Dacă vrei să te cred, arată-mi-l.

La fel și cu lingurile lui Gog. Îmi spui că ele sunt de Galiu și că trebuie doar să le freci și ele se îndoaie. Dacă eu te întreb de unde știi asta, tu nu-mi spune să caut, pentru că nu e în interesul meu să aflu, ci e în interesul tău să îmi demonstrezi că ai dreptate, pentru că tu ai adus în discuție și susții acel lucru. Măcar zi-mi exact unde să caut sau oferă-mi o sursă credibilă.

Al doilea eveniment care a scos deștepții la suprafață e meciul lui Bute. Despre asta, într-un viitor articol.

Lasă un comentariu

Comment