by

Stări. Sper că n-o să fiu eu

În mare parte, bătrânii mă enervează. Asta pentru că 99% din cei pe care îi întâlnesc știu doar să se plângă și să arunce reproșuri. Mă enervează pentru că se bagă în seamă aiurea, pentru că nu stau în casă când îi paște moartea și se plimbă ca năucii prin caniculă sau în toiul iernii. Mă enervează pentru că le place să stea la rând și să bârfească. Mă enervează pentru că vin lângă tine în tramvai și așteaptă să le dai locul. Mă enervează că îi găsesc uneori nepoții lor în șanț cu spume la gură.

Când nu mă enervez, ajung inevitabil să mă ia o frică ușoară, care îmi stârnește gânduri pesimiste și nu mă lasă să dorm în unele nopți. Asta pentru că mă cuprinde un fior că voi ajunge și eu la vârsta a treia.

Azi trecusem pe lângă unul pe care-l știam. Îi dau “Bună ziua!”, trec de el și numai ce aud cum face contact cu pământul. Mă întorc și încerc să-l ridic. No, pune tu pe picioare unul de două ori cât tine, care nu-și poate îndoi genunchii. N-aveam forță nici eu, nici el. După două tentative s-a lăsat bătut și s-a întins. I-am văzut atunci în ochi regretul și disperarea și m-a cuprins neputința ce o trăia.

La fel ca el sunt mai toți. Le-au trecut anii și nu mai sunt în stare de nimic. Unii își omoară timpul în fața televizorului, alții în bar. Nepoții și-i văd din an în paște, căci lor le e scârbă să-și viziteze bătrânul. Unii au greșit față de fii și nepoți, alții au greșit pentru simplul fapt că i-au creat.

Mă ia frica. Așa voi fi și eu? O să-mi văd nepoții abia așteptând să scape de mine, afișând un zâmbet fals pentru simplul fapt că i-au obligat părinții să vină? Mă voi uita în oglindă, plin de regret, spunându-mi că am fost un prost și acum e prea târziu?

Concluzia e că viața e prea scurtă. Faci, nu faci, tot acolo ajungi. Încearcă măcar să nu regreți atunci că n-ai făcut tot ce-ai fi vrut.

Ps: pe cel de azi l-am ridicat cu ajutorul unui trecător.

Lasă un comentariu

Comment

  1. Dupa 30 de ani deja incepi sa simti diferentele fata de cand aveai 20 de ani (la accidentari de exemplu). De abia atunci incepi sa ii intelegi.

    Treci prin viata, poate realizand niste lucruri, ca sa fi batjocorit la sfarsit. Nimeni din apropiere nu stie, fiindca nu mai ai pe nimeni apropiat langa tine.

    In Olanda si Belgia nu era asa. Am vazut batrani la 70 de ani tinandu-se de mana, cu schiurile in spate, imbracati viu colorat.

  • Vezi alte articole pe tema