by

Tentațiile la cumpărături

Tentatii - supermarketAstăzi am înțeles și eu de ce mereu când stăteam lângă două persoane care discutau despre cumpărături ajungeau inevitabil să se plângă cât de lung ajunsese bonul fiscal și cât de mult au plătit. Știți fraza: „Nici nu știu cum de s-au făcut 100 lei. Am luat un lapte, o brânză, niște fructe, o ciocolată și când am ajuns la casă am văzut ditamai suma”. Am pățit-o și eu, pentru a doua oară la rând (deh, de 1-2 săptămâni sunt casnic).

Lucrul acesta se întâmplă din două motive: nu plecăm de acasă cu un buget/o listă și ne lăsăm pradă tentațiilor. Dacă mergi în supermarket și îți amintești acolo ce trebuie să cumperi, vei lua o grămadă de produse inutile și, cel mai probabil, vei uita multe dintre cele importante (bineînțeles, îți vei aduce aminte de ele pe drum sau imediat ce ai ajuns acasă). Asta pentru că vezi atâtea bunuri și crezi că ai nevoie de toate. Mai adaugi în coș niște fructe, un salam, niște biscuiți de care n-ai mâncat de mult, un iaurt și tot așa. Toate par ieftine, însă prețul lor adunat te va lăsa cu gura căscată.

Tentațiile sunt și ele extrem de mari. Vrei să-ți iei o ciocolată și vezi lângă ea atâtea tipuri de ciocolate mai bune, cu ambalaje care de care mai atractive, ce te vor face să-ți zici: „hai să o încerc și pe asta”. Ajungi la casă și vezi ditamai coadă. Nu poți decât să aștepți și să te uiți în jur. Ochii îți ajung pe snacksuri și ți se face poftă. La fel, nu le-ai mai încercat de mult și iei două pungi. Apoi te gândești că parcă nu merg fără suc – și așa bagi un suc. Sfârșești prin a lua și niște gume de mestecat, să ai pentru orice eventualitate.

Aceeași chestie se întâmplă și când mergem să cumpărăm haine. Nu avem un buget stabilit sau, mai rău, nu știm exact ceea ce vrem să achiziționăm. În loc de o cămașă luăm 2-3, căci toate arată bine, iar dacă una din ele e pe o culoare nouă, parcă mai merg și niște pantaloni. În câteva săptămâni îți dai seama că vei purta o singură cămașă, iar pantalonii ăia nu arată așa de bine pe cât păreau în magazin (cel mai rău o pățești cu vestitele costume de barbati, asta dacă nu te-ai documentat cum trebuie în prealabil). Din zecile de haine cumpărate de-a lungul timpului, realizezi că porți doar o parte. Așa cum din zecile de alimente cumpărate, ar trebui să realizezi că aveai nevoie doar de vreo șapte.

Și uite așa noi mergem cu mâna goală la cumpărături, ajungem în magazine și devenim roboți, ne trezim la casă cu o sumă de plătit suprinzătoare și apoi ne plângem. Iar patronii de supermarket o duc nemaipomenit :)

Lasă un comentariu

Comment

  1. Actionarii, nu patronii :)
    Astazi am intrat in Auchan sa-mi iau o sticla de suc. Dupa ce am iesit, mi-am dat seama ca am cumparat o sticla de suc, chiar daca aveam la mine cateva sute de lei. Cea mai buna varianta e a mamei, lista, foaie si pix. Si intotdeauna se verifica pretul la borna, ca alea de la raft nu coincid intotdeauna.